Linkovi

Kina: Brakovi u porastu prvi put od 2013.


Kreatori politike se bore s tim kako da preokrenu pad broja stanovnika.
Kreatori politike se bore s tim kako da preokrenu pad broja stanovnika.

Broj novih brakova u Kini skočio je za 12,4 posto u 2023. u odnosu na godinu dana ranije, preokrenuvši trend pada koji je trajao skoro deceniju jer je sve više mladih odlučilo brak nakon odgađanja vjenčanja zbog pandemije COVID-19.

Broj mladenaca je prošle godine porastao na 7,68 miliona, pokazuju podaci koje je prošle sedmice objavilo Ministarstvo civilnih poslova. Ovo je više od 845.000 parova u odnosu na 2022. godinu, ali je i dalje daleko ispod vrha od 13,47 miliona parova postignutih u 2013.

Podaci dolaze nakon što je kineski premijer Li Qiang u martu obećao da će vlada raditi na "društvu pogodnom za rađanje i promovirati dugoročni, uravnoteženi razvoj stanovništva", kao i na smanjenju troškova porođaja, roditeljstva i obrazovanja.

Kreatori politike se bore s tim kako da preokrenu opadanje stanovništva, gdje natalitet opada, a društvo ubrzano stari. Očekuje se da će otprilike 300 miliona Kineza otići u penziju u narednoj deceniji - što je ekvivalent skoro cjelokupnoj populaciji SAD-a.

Stanovništvo Kine palo je drugu godinu zaredom 2023. godine, jer su rekordno niska stopa nataliteta i umrlih zbog COVID-19 ubrzala pad za koji zvaničnici strahuju da će imati duboke dugoročne efekte na potencijal rasta ekonomije.

Stope brakova usko su povezane sa stopom nataliteta, što ohrabruje kreatore politike, jer bi porast broja brakova mogao donijeti više beba i ublažiti pad populacije 2024.

Više beba se rađa u bolnicama širom Kine u godini zmaja, koja je počela 10. februara, nedavno je izvijestila financijska agencija Yicai, a za kineski horoskopski znak Zmaja se vjeruje da je posebno povoljan.

Mnogi mladi ljudi, međutim, odlučuju ostati slobodni ili odgađati brak zbog loših izgleda za posao, kao i rekordne nezaposlenosti mladih.

XS
SM
MD
LG