Linkovi

Kimova sestra: S. Koreja spremna da djeluje protiv Amerike i J. Koreje


Kim Yo Yong, sestra lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una.
Kim Yo Yong, sestra lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una.

Utjecajna sestra čelnika Sjeverne Koreje upozorila je u utorak da je njena zemlja spremna poduzeti "brzu, neodoljivu akciju" protiv Sjedinjenih Država i Južne Koreje - dan nakon što je bombarder B-52 sa nuklearnim oružjem preletio poluostrvo.

Sjedinjene Države su poslale bombardera na Korejsko poluostrvo na zajedničku vježbu s južnokorejskim ratnim avionima, a savezničke vojske se također pripremaju da ožive svoje najveće terenske vježbe kasnije ovog mjeseca.

Kim Yo Jong u svojoj izjavi nije elaborirala nikakve planirane akcije, ali Sjeverna Koreja je često testirala rakete kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe jer ih smatra probom invazije.

"Držimo na oku nemirne vojne poteze američkih snaga i južnokorejske marionetske vojske i uvijek smo u pripravnosti da preduzmemo odgovarajuću, brzu i neodoljivu akciju u bilo kojem trenutku prema našoj prosudbi", rekla je Kim Yo Jong u priopćenju.

"Demonstrativni vojni potezi i svakakva retorika SAD-a i Južne Koreje, koji su toliko bijesni da se ne mogu zanemariti, nesumnjivo stvaraju (Sjevernoj Koreji) uslove da bude primorana da učini nešto kako bi se izborila s njima", rekla je ona.

Prelet bombardera B-52 u ponedjeljak bio je posljednji u nizu američko-južnokorejskih zračnih vježbi u kojima su učestvovali moćni američki avioni. SAD su nekoliko puta ranije ove godine na poluostrvo rasporedile američki bombarder B-1B dugog dometa ili više B-1B. Južna Koreja je rekla da su te vježbe pokazale sposobnost saveznika da daju odlučan odgovor na potencijalne sjevernokorejske agresivne postupke.

Prošlog petka, južnokorejska i američka vojska objavile su da će provesti kompjuterski simuliranu obuku na komandnom mjestu od 13. do 23. marta i obnoviti svoje najveće proljetne terenske vježbe koje su posljednji put održane 2018.

Saveznici su otkazali ili smanjili neke od svojih redovnih vježbi od 2018. kako bi podržali sada uspavanu diplomatiju sa Sjevernom Korejom i zaštitili se od pandemije COVID-19.

Ali oni su obnovili svoje vježbe nakon što je Sjeverna Koreja prošle godine izvela rekordan broj raketnih testova i otvoreno zaprijetila da će upotrijebiti svoje nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa svojim rivalima.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje u posebnom saopštenju od utorka nazvalo je prelet američkog bombardera B-52 bezobzirnom provokacijom koja gura situaciju na poluotoku "dublje u močvaru bez dna".

Mogući koraci koje bi Sjeverna Koreja mogla poduzeti uključuju nuklearni test ili lansiranje novog tipa interkontinentalne balističke rakete usmjerene na kopno SAD, kažu promatrači.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG