Linkovi

Umro Kim Jong Il


Umro Kim Jong Il
Umro Kim Jong Il

Smrt lidera Sjeverne Koreje objavilaje državna Korejska centralna Novinska Agencija

U 69 oj godini života je umro lider komunističke Sjeverne Koreje,Kim Jong Il .


Službena sjeverno korejska novinska agencija i televizija su objavili da je Kim Jong Il umro od pretjeranog fizičkog i mentalnog napora, kasno u subotu, u svom oklopnom vozu obilazeći, kako su rekli, zemlju i narod. Objavljeno je da će sahrana sjeverno korejskog lidera biti obavljena 28. decembra, a proglašen je period žalosti od 17. do 29. decembra.

Kim Jong Il je na vlast došao nakon što je umro tzv. otac nacije, Kim Il Sung , 1994. Biografski podaci kojima se može vjerovati, kao i većina ostaloga što dolazi iz ove u svijetu najviše izolirane zemlje, vrlo su rijetki i do njih je teško, ako ne i nemoguće doći. On se rijetko pojavljivao u javnosti , a rijetko je i govorio za sjeverno korejski radio.
Ipak, svijet će ga najviše pamtiti po nenormalnom jačanju nuklearne moći Sjeverne Koreje, dok su milioni gradjana , i najviše djece, doslovno umirali od gladi.

Krajem prošle godine je Kim Jong Il unaprijedio svog sina Kim Jong Un-a u čin generala s 4 zvjezdice, što je bio jasan znak da je planirao ostaviti vladavinu u rukama svoje porodice nakon svoje smrti.
Iz Sjeverne Koreje dolazi snimci uplakanih gradjana koji žale smrt Dragog Lidera.

U medjuvremenu iz cijeloga svijeta dolaze reakcije na smrt sjeverno korejskog lidera.
U Washingtonu su predsjednik Barack Obama , kao državni sekretar Hillary Clinton , saopćili da su u stalnom kontaktu s liderima Južne Koreje i Japana, prvih susjeda Sjeverne Koreje, a američki predsjednik je telefonom razgovarao sa južno korejskim predsjednikom uvjerivši ga da su Sjedinjene Države odkučne da podrže stabilnost na korejskom poluotoku, kao i slobodu i bezbjednost svojih saveznika.

XS
SM
MD
LG