Linkovi

Kids Cafe - program besplatne užine za djecu u produženom školskom boravku


Učenici u produženom školskom programu Kids Cafe uče o nutricionističkoj vrijednosti avokada praveći namaz od avokada i graha
Učenici u produženom školskom programu Kids Cafe uče o nutricionističkoj vrijednosti avokada praveći namaz od avokada i graha

U Sjedinjenim Državama mnogi siromašni roditelji ne mogu priuštiti da svojoj djeci kupe dovoljno hrane. Program pod nazivom “Kids Café” pomaže nekoj od te djece tako što im pruža besplatne užine i obroke u produženom školskom boravku

Djeca u produženom školskom boravku u Arlingtonu u saveznoj državi Virginia prave namaz od avokada i graha. Mnogi od njih nikada prije nisu ni vidjeli avokado. Ovaj program sponzorira odjel za parkove i rekreaciju grada Arlingtona. Keith Clemens, jedan od voditelja programa, potiče djecu da probaju hranu koju su upravo napravili:

"Ovo je vrlo zdrava hrana, ali što je još važnije, vrlo je ukusna."

Djeca u ovom program u dobi su od 5 do 11 godina, a dolaze iz nekoliko lokalnih škola. Oko polovica njih imaju roditelje iz Etiopije, te kod kuće jedu tradicionalnu etiopsku hranu. Kids Café, koji hranu dobiva iz donacija, pruža im priliku da kušaju različite vrste hrane.

Tebecca Nance, jedna od polaznica ovog programa, kaže da joj se ova hrana i ne sviđa previše. Njena majka, Daffany Nance ima dvoje djece u ovom programu, i kaže da je vrlo sretna da njena djeca dobivaju zdravu hranu:

"Čak i kod kuće, mi ne jedemo previše brze hrane, i vrlo mi je važno da je hrana zdrava, te da im pomaže da rastu i razvijaju se na pravi način."

Organizacija Feeding America započela je program Kids Café 1993. godine, i navodi da više do 16 milijuna djece u Sjedinjenim Državama živi u domaćinstvima koja ne mogu osigurati dovoljnu količinu hrane. Kids Café postao je dio produženog školskog boravka u ovoj zajednici prije pet godina.

Lori McFail, voditeljica ovog programa, kaže da neka djeca ne jedu zdravu večeru kod kuće, jer njiihovi roditelji rade do kasno, i ne mogu priuštiti zdravu hranu:

"Neki od njih kažu da kod kuće nemaju dovoljno hrane."

Keith Clemens kaže da se djecu potiče da kod kuće pokažu svojim obiteljima što su naučili u školi, te da je većina hrane koju pripremaju u ovom programu vrlo lagana za napraviti. Djecu se također uči o nutricionističkoj vrijednosti hrane koju jedu, te koja je hrana zdrava.

Gospođa McFail se nada da će djeca prihvatiti ono što nauče u ovom programu, i toga se pridržavati cijelog života. U Sjedinjenim Državama u program Kids Café trenutno je uključeno oko tisuću i 600 djece.

XS
SM
MD
LG