Linkovi

Cleveland: Bijeg žena iz dugogodišnjeg zatočeništva - bez presedana


Nedavni slučaj u Clevelandu, gdje je čovjek oteo tri mlade žene i zatočenim ih držao, zajedno s jednim malim djetetom, gotovo čitavo desetljeće, jezovit je, ali i rijedak. Većina od 800.000 djece, koliko ih nestane svake godine u SAD-u, biva i pronađena u roku od nekoliko sati. Ali za stotinjak djece koju otimaju seksualni predatori šanse da prežive bitno su manje što se duže nalaze u zatočeništvu.

Vijest da su Amanda Berry, Gina DeJesus i Michelle Knight žive i na slobodi, nakon što su bile otete prije desetak godina, izazvala je slavlje u njihovom rodnom gradu. Robert Lowery, iz Nacionalnog centra za nestalu djecu, kaže da je čudesan bijeg iz dugogodišnjeg zatočeništva bez presedana u Sjedinjenim Državama.

“Ovo je prvi put da smo vidjeli da je otimač držao nekoliko žena, barem tako izgleda, nismo sigurni još, nemamo sve detalje iz Clevelanda, ali slučaj je vrlo neobičan, nešto što ne vidimo svakog dana.”

Šanse da dijete preživi obično su sve manje što se ono duže vodi kao nestalo. No, ovaj slučaj, kaže Lowery, i neki drugi, daju nam nade. Jaycee Dugard je pronađena živa 18 godina nakon što je bila kidnapirana u Kaliforniji, a Elizabeth Smart je porvela 9 mjeseci zatočena u saveznoj državi Utah, kad je bila pronađena.

U Clevelandu, veselje javnosti zbog pronađenih žena obuzdano je užasom njihovih patnji i muka. Pedesetdvogodišnji Ariel Castro, optužen za kidnapiranje, držao ih je u podrumu vezane lancima, silovao, tukao, barem dvije bile su trudne nekoliko puta.

Lowery kaže da je važno da djeca znaju da seksualni predatori postoje i da moraju biti oprezni kad im se obraćaju nepoznati, strani ljudi.

“Roditelji moraju djecu učiti, govoriti im da viču, udaraju rukama i nogama ako ih netko zgrabi i povuče, kako bi privukli pažnju drugih. Prodorna djeca, to znamo iz iskustva, uspijevaju pobjeći iz pandži takvih kriminalaca.”

I dok su jezovita kidnapiranja relativno rijetka, Lowery kaže da javnost, ukoliko je svjesna, može pomoći u sprečavanju budućih kidnapiranja i pronalaženju onih koji se još uvijek vode kao nestali.
XS
SM
MD
LG