Linkovi

Pronađeni kidnapovani Amerikanci - dvoje mrtvo


Arhiv - Nacionalna garda Meksika na ulicama grada Matamaros gdje su kidnapovani državljani SAD.
Arhiv - Nacionalna garda Meksika na ulicama grada Matamaros gdje su kidnapovani državljani SAD.

Dvoje od četvero Amerikanaca koji su nestali u petak u meksičkoj državi Tamulipas je živo, a dvoje je pronađeno mrtvo, saopštio je državni guverner koji se uključio telefonom na konferenciju za novinare koju je držao predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador.

TV mreža ABC objavila je imena otetih Amerikanaca: Latavia „Tay” McGee, Shaeed Woodard, Zindell Brown i Eric James Williams.

Jedan meksički zvaničnik izjavio je za agenciju Reuters da su dvojica muškaraca pronađena mrtva, a da su oteta žena i još jedan muškarac živi, bezbjedni i u rukama vlasti.

Guverenr Tamaulipasa Americo Villarrea rekao je Lopezu Obradoru da je jedan od preživjelih povrijeđen.

Lopez Obrador je izjavio da je jedna osoba u pritvoru zbog otmice Amerikanaca.

Državljani SAD su u Meksiko ušli u petak, u bijelom kombiju sa registracijom Sjeverne Karoline. Ubrzo po ulasku u grad Matamoros u meksičkoj državi Tamaulipas, upali su u razmjenu vatre, saopštio je FBI.

„Četvero Amerikanca su ubačeni u vozilo i odvedeni sa lica mjesta od strane naoružanih ljudi”, saopštio je FBI. Biro nudi nagradu od 50.000 dolara za povratak žrtava i hapšenje kidnapera.

Zalandria Brown iz mjesta Florence u Južnoj Karolini, rekla je da je u kontaktu sa FBI-jem i lokalnom policijom, poslije saznanja da je njen mlađi brat Zindel jedan od kidnapovanih.

„Ovo je kao košmar iz kojeg biste željeli da se probudite”, rekla je ona u telefonskom intervjuu za AP. „Vidjeti člana vaše porodice bačenog u zadnji dio kamiona i odvučenog, to je prosto nevjerovatno.”

Mjesto Matamaros u kojem su kidnapovani američki državljani, koji su prešli u Meksiko iz južnog Texasa.
Mjesto Matamaros u kojem su kidnapovani američki državljani, koji su prešli u Meksiko iz južnog Texasa.

Ona je rekla da su njen brat i njegova dva prijatelja pratili trećeg prijatelja koji je išao u Meksiko na operaciju zatezanja stomaka.

Kazala je da su svi zajedno išli kako bi se smjenjivali u vožnji, kao i da su bili svjesni opasnosti u Meksku.

„Zindel je stalno govorio: 'Ne bi trebalo da idemo dole'”, rekla je Brown.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako muškarci unose četvero ljudi u zadnji dio kamioneta.

U gradu Matamaros godinama unazad traje rat narko kartela u kojem su stradale ili nestale hiljade Meksikanaca.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u ponedjeljak da je „došlo do sukoba između grupa i da su one privedene”, ne iznoseći detalje.

Pucnjave u petak, kada su kidnapovani Amerikanci, bile su toliko intenzivne da su lokalne vlasti upozorile stanovništvo da ne izlazi na ulicu, a američki konzulat izdao upozorenje da se ne putuje u Matamaros.

State Department je upozorio građane SAD da ne putuju u Tamaulipas.

Amerikanci, koji žive u Brownsvilleu ili negdje drugdje u Texasu, često prelaze u posjetu porodici, posjećuju ljekare ili kupuju. To je također prelazna tačka za ljude koji putuju dalje u Meksiko.

XS
SM
MD
LG