Linkovi

Glumac Kevin Spacey oslobođen optužbi za seksualne napade


Glumac Kevin Spacey ispred suda Southwark Crown Court u Londonu, srijeda, 26. jula 2023.
Glumac Kevin Spacey ispred suda Southwark Crown Court u Londonu, srijeda, 26. jula 2023.

Oskarom nagrađeni glumac Kevin Spacey proglašen je u srijedu nevinim za devet seksualnih napada. Suđenje je održano u londonskom sudu Southwark Crown.

Holivudska zvijezda Spacey, koji je upravo 26. jula napunio 64 godine, negirao je optužbe - koje uključuju sedam tačaka za seksualni napad - protiv četvorice muškaraca.

Spacey je plakao dok su presude čitane, a nakon toga zagrlio svog menadžera i pravni tim, prenosi BBC.

Glumac je nakon presude novinarima izjavio da je mnogo zahvalan poroti što je odvojila vrijeme da pažljivo ispita sve dokaze i činjenice prije nego što je donesena odluka.

U kratkoj izjavi ispred suda zahvalio je osoblju u zgradi suda, obezbjeđenju i svom pravnom timu i naveo da je to sve što ima da kaže, te otišao bez postavljanja novinarskih pitanja.

Navodne žrtve su sada u 30-im i 40-im godinama, a incidenti su se dogodili između 2001. i 2013. godine. Sva četvorica koji su optužili Spaceya po zakonu imaju pravo na doživotnu anonimnost.

Tužioci su pred porotom, uz ostalo, izjavili da je zvijezda ostavila četvoricu osoba koje su ga tužile u takvom stanju da su se osjećali "mali, ništavni i bezvrijedni".

Spacey je negirao da je koristio svoju moć glumca sa A-liste da uvuče ljude u krevet, rekavši da je pokušao pomoći drugima - i opisao je optužbe kao "ubod nožem u leđa".

Tokom skoro četiri sedmice saslušanja u londonskom sudu advokat odbrane Patrick Gibbs rekao je da su Spaceyju "sudili društveni mediji".

Rekao je da su trojica od četvorice optuženih lagali kada su iznijeli optužbe protiv Spaceyja, i da su to učinili "iz razloga koji će, u konačnici, ikada biti poznati samo njima samima". On je sugerirao da je četvrti podnositelj žalbe bio pijan.

"Nije zločin voljeti seks, čak i ako si poznat i nije zločin imati seks, čak i ako si poznat, i nije zločin imati usputan seks. I nije zločin. imati seks sa osobom istog pola jer je 2023. ne 1823.", rekao je advokat odbrane tokom suđenja.

Iz Državnog tužiteljstva saopšteno je nakon presude da tužioci "poštuju" odluku porote da proglasi Kevina Spaceyja nevinim.

Portparol Tužiteljstva je naveo da funkcija Tužiteljstva nije da odlučuje o tome da li je neka osoba kriva za krivično djelo, već da da pravedne, nezavisne i objektivne ocjene o tome da li je podizanje optužnice opravdano. Uloga porote je da razmotri optužbe i mi poštujemo odluku suda, naveo je.

XS
SM
MD
LG