Linkovi

Ketanji Brown Jackson - prva crnkinja kandidatkinja za sutkinju američkog Vrhovnog suda


Ketanji Brown Jackson (Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Pool)
Ketanji Brown Jackson (Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Pool)

Predsjednik Joe Biden izabrao je federalnu apelacionu sutkinju Ketanji Brown Jackson da postane prva crnkinja u Vrhovnom sudu Sjedinjenjih Država, saopšteno je iz Bijele kuće u petak.

Pretresi za njenu potvrdu sada će biti održani u Senatu u kome demokrate i republikanci imaju jednaki broj predstavnika, dok odlučujući glas daje potpredsjednica SAD, Kamala Harris.

Sudija Vrhovnog suda je doživotna funkcija. Biden je izabrao 51-godišnju Jackson da naslijedi penzionisanog liberalnog sudiju Stephena Breyera, koji je sa 83 godine najstariji član suda.

Od 115 ljudi koji su ikada služili u Vrhovnom sudu, samo dvoje su bili crnci, a obojica - muškarci.

"Predsjednik Biden je tražio kandidata sa izuzetnim rezimeom, besprijekornim karakterom i nepokolebljivom posvećenošću vladavini zakona", saopšteno je iz Bijele kuće.

Objašnjavajući proces selekcije, Bijela kuća je navela da je Biden tražio kandidata "nalik na sudiju Breyera - koji je mudar, pragmatičan i posjeduje duboko razumijevanje Ustava kao trajnog poglavlja slobode", kao i pojedinca koji je "posvećen jednakoj pravdi za sve po zakonu i koji razumije duboki uticaj koji odluke Vrhovnog suda imaju na živote Amerikanaca".

Ako bude potvrđena u Senatu, Ketanji Brown Jackson će biti šesta žena koja je ikada služila u Vrhovnom sudu, koji trenutno ima tri sutkinje. Pridružiće se liberalnom bloku suda u kome konzervativci imaju većinu 6 prema 3. Troje konzervativnih sudija postavio je Bidenov prethodnik Donald Trump.

Jackson je odrasla u Miamiju, a studirala je prava na Harvardu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG