Linkovi

Državni sekretar Kerry: Rusija podgrijava separatističke nemire na istoku Ukrajine


Američki državni sekretar John Kerry je rekao američkim senatorima da Rusija podgrijava separatističke nemire na istoku Ukrajine, što bi moglo predstavljati, kako je rekao, isforsiranu krizu kako bi se opravdala vojna intervencija.

Državni sekretar je govoreći pred senatskim odborom za vanjske poslove, rekao da je ruska umiješanost u nemire u najmanje tri grada na istoku Ukrajine, sigurna i jasna, i dodao da predsjednik Obama priprema mnogo oštriju grupu sankcija protiv Rusije ako Moskva nastavi nastojanja da destabilizira Ukrajinu.

Gospodin Kerry je takodjer rekao da Rusija ima izbor da suradjuje s medjunarodnom zajednicom kako bi se Ukrajini omogućilo da premosti jaz izmedju istoka i zapada - ili će se sučeliti s većom izolacijom i platiti za svoje akcije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je izjavio u Moskvi da bi jugo-istočni dijelovi Ukrajine morali biti uključeni u razgovore o budućnosti Ukrajine. Gospodin Lavrov je rekao da bi Rusija željeli vidjeti ove dijelove Ukrajine, gdje se uglavnom govori ruski - predstavljene u vi[estranim razgovorima. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je istodobno pozvalo Ukrajinu da obustavi, kako je rečeno, vojne pripreme na jugoistoku zemlje koje bi mogle voditi gradjanskom ratu.

U Parizu je čelnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen upozorio da bi nastavak ruske intervencije u Ukrajini bio povijesna grečka, koja bi dodatno Rusiju izolirala od medjunarodne zajednice.Umjesto toga, kazao je Rassmussen , Rusija treba povući svoje trupe, ispuniti medjunarodne obaveze i uključiti se u konstruktivan dijalog s Ukrajinom.
XS
SM
MD
LG