Linkovi

Državni sekretar Kerry odlazi u Evropu i na Srednji Istok


Syria Civil War Dominates Kerry's First Foreign Trip
Syria Civil War Dominates Kerry's First Foreign Trip

Američki državni sekretar John Kerry odlazi u nedjelju u Evroppu i na Srednji Istok, što je njegoivo prvo putovanje u inozemstvo u novoj funkciji.Sukob u Sriji će biti na vrhu dnevnog reda Kerryjevih sastanaka.

Raspored susreta državnog sekretara Kerryja u Evropi i na Srednjem Istoku uključuje sastanke i sa protivnicima sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kaže:

"Sam sekretar Kerry je ovo prvo putovanje okarakterizirao kao sesiju slušanja, i drago mu je da će moći saslušati stranu Sirijske Opozicione Koalicije - šta oni misle da mi možemo uraditi da pomognemo, kao i sve svoje kolege koji su duboko uključeni u podršku opoziciji."

Kerryjeve evropske kolege proširuju embargo na oružje kada je u pitanju Sirija, dok istovremeno obezbjedjuju osnovnu pomoć civilima. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kaže:

"Embargo će nam omogućiti da više toga pošaljemo kako bi se zaštitili životi civila u Siriji. To će nam takodjer omogućiti da im pružimo vrstu pomoći i savjete kakve nismo mogli pružiti ranije."

Državnom sekretaru Kerryju Sirija nije strana. Tijekom rasprava u Kongresu za njegovu potvrdu na položaj, Kerry se prisjetio kako je predsjednik Assad jednom od njega zatražio pomoć:

" Htio je da nadje neki najpogodniji način da se poveže sa Zapadom , da uspostavi bolje odnose. No to se nije nikada dogodilo, a u medjuvremenu je povukao čitav niz poteza za koje nema nikakve isprike."

Dugogodišnji saveznik Sirije, Rusija, sada se i sama zalaže za razgovore s opozicijom. Planirano je da se Kerry sastane u Berlinu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergei Lavrovim, koji kaže da je dijalog prioritet kada je u pitanju Sirija.Lavrov dodaje:

"Situacija se mijenja i jako je važno da i opozicija i vlada u Damasku pokažu punu spremnost za dijalog."

Analitičarka političkog Instituta u Washingtonu , CATO, Malou Innocent , kaže da je očigledna promjena stavova Rusije - loša vijest za Assada.

"Rusi su shvatili da pobunjenički pokret može na kraju izaći kao pobjednik", kaže Innocent.

Profesorica sa Univerziteta Johns Hopkins, Ruth Wedgwood, kaže da stanje na terenu u Siriji ukazuje na to da Assad ne može više držati tu zemlju na okupu.

" Ravnoteža u Siriji je vrlo osjetljiva. To je kao jelo sastavljeno od različitih nacionalnosti, što je oduvijek bila karta koja dobija za Asada i Alavite, da su jedino oni - nekada naizgled pošten, a sada nečastan - posrednik, koji bi mogao spriječiti da to jelo ne zagori ."

Državni sekretar Kerry će se sastati sa ministrima vanjskih poslova u Londonu, Parizu, Berlinu, Riyadhu, Ankari, Kairu, Abu Dhabiju, i Dohi, a sa liderima sirijske opozicije u Rimu.
XS
SM
MD
LG