Linkovi

Bliski Istok: Sirija, Izrael, Palestinci... šta, kada i kako?


John Kerry i Nasser Judeh
John Kerry i Nasser Judeh

Ključni cilj boravka na Bliskom Istoku američkog državnog sekretara Johna Kerryja je obnavljanje direktnih razgovora Izraelaca i Palestinaca.

Američki državni sekretar John Kerry je u Jordanu gdje je razgovorao sa ministrima vanjskih poslova zemalja, članica Arapske lige, o mogućnostima rješavanja sirijske krize i uticajima sukoba u Siriji na ponovni početak izraelsko-palestinskih pregovora o miru i postizanju rješenja o dvije države. Mada su građanski rat u Siriji i sadašnje tenzije u Egiptu dva osnovna pitanja o kojima gospodin Kerry razgovara tokom boravka u Jordanu, ipak je ključni cilj je njegovog boravka na Bliskom Istoku obnavljanje direktnih razgovora Izraelaca i Palestinaca.

Za sada nije planiran susret američkog državnog sekretara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Gospodin Kerry se privatno sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u utorak.

Glasnogovornik predsjedničkog ureda Nabil Abu Rdainah je istakao da Palestinci nisu prepreka obnavljanju pregovora i dodao:

„Nadamo se da će misija gospodina Kerryja biti uspješna. Predsjednik Abbas je spreman na svaki korak koji može voditi izraelsko-palestinskom miru i stabilnosti. Američki angažman je vrlo bitan i nadamo se da će biti nastavljen.“

Sukobi u Siriji su dodatni pritisak na američke napore, a Izrael neće dozvoliti jačanje libanske militantne grupe Hezbollah u Siriji, smatra analitičar američkog Instituta za mir Steve Heydemann:

„Odnedavani zamah američkih napora na obnavljanju direktnih izraelsko-palestinskih pregovora je rezultat procjene da bi unutar-sirijiski sukob i nasilje u toj zemlji mogli da se preliju preko granica Sirije. Izrael se priprema za takvu mogućnost, a Hezbollah se u sukobe u Siriji sve više uključuje.“

Zbog krize u Siriji za Izrael je sada mnogo urgentnije riješavati otvorena pitanja sa Palestincima smatra profesor univerziteta American Akbar Ahmed:

„Izrael je neposredni susjed ratnom području. Prvi cilj Izraela je zaštititi vlastite granice, a drugi osigurati mir i sigurnost unutar svojih granica.“

O pojačavanju pozicija prema Siriji koje vrše izraelske vojne snage bivši američki ambasador u Izraelu Daniel Kurtzer kaže:

„Do sada je situacija u Siriji držana unutar njenih granica. Izgledi da se nasilje prelije preko tih granica su veliki. To bi bilo vrlo opasno po destabilizaciju susjednih zemalja, a Izrael prisililo na mnogo aktivniju borbenu situaciju.“

Povratak pregovorima sa Palestincima olakšao bi izraelsku poziciju prema Siriji dodaje gospodin Kurtzer:

„Jedna je stvar imati probleme u susjedstvu, a druga imati probleme sa Palestincima. Ako Izrael bude rješavao unutarnje probleme, biće u mnogo boljoj diplomatskoj poziciji da se nosi sa onim što se dešava vani.“

Osim razgovora sa ministrima vanjskih poslova zemalja, članica Arapske lige o mogućim nepovoljnim uticajima stanja u Siriji na izraelsko- palestinske pregovore gospodin Kerry je sa jordanskim ministrom vanjskih poslova Nasserom Judehom razgovarao i o sigurnosti u Jordanu, u kontekstu velikog priliva izbjeglica iz Sirije.
Bliski Istok: Sirija, Izrael, Palestinci... šta, kada i kako?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
XS
SM
MD
LG