Linkovi

Državni sekretar Kerry poziva na jačanje umjerenih snaga


Državni sekretar Kerry sa qatarskim premijerom
Državni sekretar Kerry sa qatarskim premijerom
Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da Sirijska opozicija mora pomoći u jačanju umjerenih opozicionih snaga.

Sekretar Kerry je još jednom potvrdio podršku Washingtona sirijskom narodu na novinskoj konferenciji u Dohi , koju je održao sa katarskim premijerom Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani-jem. Kerry je takodjer kazao da je glavni prioritet Sjedinjenih Država okončanje ubijanja u Syriji, i sloboda sirijskog naroda.

Američki državni sekretar je rekao da su Sjedinjene države svjesne toga kakvu pomoć sirijske opozicione snage dobivaju od drugih zemalja. Kerry je dodao da je Washington pozvao te zemlje da osiguraju, koliko je to moguće, da pomoć, uključujući oružje, ide umjerenim snagama.

U medjuvremenu su sirijski opozicioni aktivisti saopćili da su uhvatili guvernera sjeverne pokrajine Raqqa, nakon što su uspjeli potisnuti vladine snage iz glavnog grada ove pokrajine.

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad najvećim dijelom grada Raqqa, iako se nastavljaju sukobi u nekim dijelovima grada.
Pobunjenici sada drže dijelove nekoliko najvećih gradova u Siriji, uključujući Alepp na sjeveru zemlje, predgradja Damaska, i grad u središtu zemlje, Homs, što predstavlja veliki udarac Assadovom režimu
XS
SM
MD
LG