Linkovi

Održan sastanak Kerry - Lavrov u Parizu


Američki državni sekretar John Kerry , ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov, i specijalni izaslanik UN-a za Syriju, Lakhdar Brahimi, su se sastali u Parizu kako bi razgovarali o prvoj rundi mirovnih pregovora o Siriji , koji su planirani za slijedeću nedjelju u Švicarskoj.


Tijekom sastanka su i Sjedinjene Države i Rusija kazali kako žele potaknuti na postizanje primirja u Sirji, počevši s napaćenim gradom Aleppom.

John Kerry, američki državni sekretar je izjavio:

"Opozicija se već složila da će se, ukoliko je Assadov režim voljan da proglasi primirje, i oni pridržavati prekida vatre. Takodjer smo razgovarali o mogućnosti razmjene zarobljenika. Opozicija je objavila da je spremna sastaviti listu zarobljenika, i da bi bila spremna na razmjenu.

Kerry, Lavrov i Brahimi su osim toga razgovarali i o proširenom pristupu humanitarnim djelatnicima. Gospodin Lavrov kaže da je vlada u Damasku naznačila da je moguće da obezbijedi pristup humanitarnoj pomoći područjima koja su pod opsadom.Lavrov je objasnio:

" Sirijska vlada je kazala da je voljna osigurati humanitarne konvoje za Yarmouk i Barzeh ako treba već danas. Oni su takodjer ukazali na potrebu da se oko toga dogovore s opozicijom, te da se uz pomoć medjunarodnog Crvenog križa, Amerike i Rusije odnese pomoć u Istočnu Goutu, i još jedan broj mjesta u okolini Damaska. Mi sada čekamo na slične korake od strane opozicije, jer neka od tih mjesta opozicija drži blokiranim.

Sekretar Kerry je izrazio nadu da će konferencija slijedeće nedjelje ići u smjeru početka okončanja gotovo trogodišnjeg sukoba u Siriji. On je dodao da bi uspjeh konferencije bio dobar početak pregovora vlade i pobnjenika, što medjutim ne znači automatski i finalni sporazum.
XS
SM
MD
LG