Linkovi

Poruka američkog državnog sekretara Johna Kerryja povodom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici


Američki državni sekretar John Kerry
Američki državni sekretar John Kerry

Americki narod stoji uz narod Bosne i Hercegovine, i na ovaj dan, kada obiljezavamo 21. godisnjicu genocida pocinjenog u Srebrenici, kaze u saopcenju americki drzavni sekretar John Kerry. Saopcenje sekretara Kerry-ja je objavio State Department, pred 11. jula.

Mi odajemo pocast, i gajimo u vjecnom sjecanju nestanak vise od 8 hiljada muskaraca i djecaka na 11. jula, 1995. godine, i jos jednom pruzamo suosjecanje njihovim obiteljima koji i dalje traze pravdu.

Vazno je sjecati se tog uzasnog zlocina, ali je jos vaznije zaustaviti bilo sto slicno u buducnosti. Svi koji su odgovorni za zlocine, moraju izaci pred lice pravde. Ostaci posljednjih zrtava se moraju identificirati i pokopati dostojanstveno, kako bi njihovi najblizi mogli bar malo zalijeciti rane.

A lideri u BiH moraju zajedno i odlucno pokrenuti zemlju naprijed, zauzeti se za drustvenu koheziju, dobru i odgovornu vladu i ekonomski prosperitet; oni moraju djeci , i novim generacijama Srebrenice da izgrade snaznu zajednicu, i da vode bezbjedan i miran zivot.

Sjecanje na ono sto se dogodilo u Srebrenici treba ojacati nasu odluku da sve razlike probaju mirno razrijesiti, uz postovanje osnovnog digniteta svakog covjeka, bez obzira na nacionalnost, rasu, spol, ili vjeru.

Sjedinjene Drzave istinski cijene prijateljstvo sa svim ljudima u Bosni i Hercegovini. I stoga, na ovaj dan sjecanja, zelimo jos jednom podsjetiti da cemo nastaviti zajednicke napore kako bi buducnost u BiH bila vrijeme stalnog politickog, ekonomskog i drustvenog napretka - zakljucuje se u saopcenju americkog drzavnog sekretara Johna Kerry-ja povodom obiljezavanja 21. godisnjice genocida u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG