Linkovi

Prvi govor novog državnog sekretara o američkoj vanjskoj politici


Američki državni sekretar John Kerry je izjavio da više ništa nije strano kada je u pitanju američka vanjska politika. Gospodin Kerry je dodao da odluke koje se donose u vezi sa američkom vanjskom politikom direktno utječu na svakodnevni život Amerikanaca, od proizvoda i roba koje se prodaju i kupuju, do poslova koje stvaraju američki biznisi.

Svoje prvo veliko javno obraćanje državni sekretar Kerry je održao na Univerzitetu Virginije, koji je osnovao bivši američki predsjednik Thomas Jefferson.

Ne radi se samo o tome hoćemo li poslati naše vojnike u još jedan rat, nego o tome hoćemo li biti u stanju naše diplomce uvesti u redove jake radne snage. Zato sam danas ovdje, kazao je gospodin Kerry i dodao da su životi Amerikanaca isprepleteni više nego ikada ranije sa životima u svim dijelovima svijeta, od Južne Afrike, Afghanistana, Kameruna do Bosne i Hercegovine. U okviru globalnih izazova diplomacije, razvoja, ekonomske sigurnosti, i bezbjednosti okoliša, osjetićete, kazao je Kerry, naše uspjehe ili neuspjehe isto koliko i ljudi u drugim dijelovima svijeta koje nikada nećete sresti. Mnogo smo toga dobili u 21. stoljeću, ali smo izgubili luksuz da gledamo samo u sebe, kazao je državni sekretar.

John Kerry je zamijenio bivšeg državnog sekretara Hillary Clinton koja je napustila položaj 1. februara.
XS
SM
MD
LG