Linkovi

Državni sekretar Kerry kaže da su isključivo Assadove snage mogle upotrijebiti sarin


Američki državni sekretar John Kerry je rekao da izvještaj UN-a o kemijskom napadu prošli mjesec u Damasku potvrdjuje da su napad izvršile snage sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

Kerry je rekao novinarima u State Departmentu da činjenice nisu nimalo komplicirane, dodajući da je sarin - sarin, da je korišten, i da je na svijetu da odluči jesu li ga upotrijebile snage režima koji ima to oružje i ranije ga je koristio, ili su, kako je ironično naglasio, opozicione snage tajno prešle neprimijećene na teritorij koji ne kontroliraju, kako bi ispalile rakete koje sadržavaju sarin koji ne posjeduju , da bi ubile vlastiti narod.

I sve to, kazao je Kerry, da ih nitko nije apsolutno primijetio, usred centra damaska koji kontroliraju Assadove snage. Ma dajte molim vas!

Ranije je sirijski predsjednik Bashar al Assad je rekao da je u potpunosti predan napuštanju svog arsenala hemijskog oružja, ali poriče da su njegove snage izvele napad otrovnim gasom prošlog mjeseca, u kojem je ubijeno na stotine ljudi u blizini Damaska. U današnjem intervjuu za američku mrežu Fox News, gospodin Assad je obećao da će se pridržavati američko ruskog sporazuma čiji je cilj uništenje zaliha hemijskog oružja. On je međutim opisao situaciju kao kompliciranu, rekavši da bi to uništenje oružja koštalo oko milijardu dolara, i da bi za njega trebala godina dana ili duže. Ruski ministar odbrane Sergei Shoigu je rekao da njegova zemlja trenutno nema nikakve planove da uništi sirijsko hemijsko oružje na svojoj teritoriji, iako je priznao da ima objekte da to učini.
XS
SM
MD
LG