Linkovi

SAD: Pritisak na Kim Jong Una jedina poluga


Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye i američki državni sekretar John Kerry jučer u Seoulu
Predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye i američki državni sekretar John Kerry jučer u Seoulu

Po ocjeni američkog državnog sekretara rastu izgledi da se o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji pokrene proces i na Međunarodnom sudu za zločine.

Nakon diplomatskih konsultacija u Seulu, američki državni sekretar John Kerry praktično je isključio svaku mogućnost obnavljanja dijaloga sa režimom Sjeverne Koreje o njenom nuklernom programu. Umjesto dijaloga, gospodin Kerry je istakao nužnost jačanja vojnog savezništva Sjedinjenih Država u tom regionu i povećanja međunarodnog pritiska na Pyongyang zbog, kako je rekao, provokativnog i duboko uznemirajavućeg ponašanja sjevernokorejskog režima i brutalnog kršenja svih ljudskih prava u toj zemlji.

Gospodin Kerry je podsjetio da je posljednji primjer nastojanja sjevernokorejskog režima da se domogne ofanzivnog i efikasnog nuklernoag oružja, čime se krše brojne rezolucije Vijeća sigurnosti, nedavno pokusno lansiranje balističkih raketa sa podmornice. Uz to, i javna egzekucija najviše rangiranog generala, ministra odbrane Hyon Yong Chola hicima iz protiavionskog mitraljeza je, kako je takođe rekao gospodin Kerry, očita potvrda da lider Sjeverne Koreje Kim Jon Un ne preza ni pred čim:

" I taj slučaj dokazuje da je njegov način vladanja, po bezobzirnosti nepoštivanja ljudskih prava i ljudskih bića, najbrutalniji na našoj planeti."

Jedan od osnovnih razloga posjeta gospodina Kerryja Seulu i Pekingu je smanjivanje regionalnih tenzija. Sjeverna Koreja odbacuje sve diplomatske napore na obnavljanju međunarodnih razgovora o okončanju njenog nuklernog programa u korist velike ekonomske i humanitarne pomoći. Odbacuje čak i one podsticaje koji stižu iz Kine i Rusije, ključnih političkih saveznika i ekonomskih partnera Pyongyanga.

"Kim Jong Un je odbio poziv predsjednika Putina da posjeti Rusiju. Nisu prihvaćene ni ponude kineskih lidera da pomognu Sjevernoj Koreji u tim pregovorima“ – rekao je gospodin Kerry.

Američki državni sekretar je naglasio da je sada jedini način povećati pritisak na režim Kim Jong Una i prisiliti Pyongyang da odustane od programa nuklearnog naoružavanja. Washington takođe traži od Pekinga da se intenzivnije uključi u taj proces. Istovremeno, Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan će nastaviti održavati potrebnu vojnu spremnost, nužnu za suprotstavljanje sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama.

Po ocjeni gospodina Kerryja rastu izgledi da se o kršenju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji pokrene proces i na Međunarodnom sudu za zločine.

SAD: Pritisak na Kim Jong Una jedina poluga
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

XS
SM
MD
LG