Linkovi

Rasprava o nominaciji Senatora Kerry-ja


Predsjedavajući senatskog Odbora za vanjske poslove John Kerry, danas je bio izložen brojnim unakrsnim pitanjima od svojih kolega, senatora, tokom rasprava o njegovom potvrdjivanju na mjesto novog američkog državnog sekretara

Medjutim, bio je sučeljen s prilično prijateljski naklonjenom grupom senatora tijekom rasprave, od kojih mnogi služe u američkom senatu sa Kerryjem već desetljećima.
Odboru je Kerry -ja predstavila takodjer senatorica iz Massachussettsa, Elizabeth Warren, republikanski senator John McCain, i odlazeći državni sekretar Hillary Clinton.
Clintonova je rekla da je Kerry dobro opremljen za posao državnog sekretara.
Hillary Clinton, američki državni sekretar:

John je pravi izbor da nastavi voditi vanjsku politiku administracije predsjednika Obame, i stoga pozivam na njegovo brzo potvrdjivanje na ovo mjesto. On će predstavljati izuzetnog lidera u ovoj službi, kazala je gospodja Clinton.


Govoreći pred Odborom, Kerry je rekao da američka vanjska politika ne smije biti definirana samo vojnim prisutstvom i ratom protiv terorizma:

John Kerry, senator i kandidat za državnog sekretara:
Američku vanjsku politiku takodjer definiraju bezbjednost hrane, bezbjednost energije, humanitarna pomoć, borba protiv bolesti, promocija razvoja - isto onoliko koliko i svaka inicijativa protiv terorizma. Tako i mora biti.Tu politiku definiraju i vjera u sve ono što naši vojnici žrtvuju kako bi osigurali Afganistan. Amerika živi u skladu sa svojim idejama kada onima koji se ne čuju, da glas., kazao je Kerry.

Od mnogih pitanja, Kery je izmedjuostaloga govorio o američkim odnosima s Iranom, pravima žena širom svijeta i krizi u Siriji.

Kada je nedavno objavio ovu nominaciju, predsjednik Obama je izmedjuostaloga rekao da se John Kerry cijeli svoj život pripremao za ovu ulogu. Kao sin diplomate, on ima duboko poštovanje za žene i muškarce koji su dio State Departmenta.

Kerry, inače senator od 1985. godine, bio je i demokratski predsjednički kandidat 2004. godine, kada je izgubio od Georga W Busha.
XS
SM
MD
LG