Linkovi

"Senator Kerry bi bio vrlo dobar izbor za najvišeg američkog diplomata"


Demokratski senator John Kerry, kojega će predsjednik Obama najvjerojatnije nominirati za novog američkog državnog tajnika, tokom dugogodišnjeg je rada u javnoj službi stekao veliko iskustvo na svjetskoj sceni.

Putovanja svijetom i svjetski poslovi nisu ništa novo za Johna Kerryja, senatora koji služi svoj peti mandat i predsjeda senatskim Odborom za vanjske poslove. Njegove su ga dužnosti vodile u zone sukoba i drže ga u stalnom kontaktu sa svjetskim liderima.

Rođen 1943. godine, Kerry je odrastao u vrijeme kad je američki predsjednik bio John F. Kennedy, za Kerryja - stalni izvor inspiracije.

“Kad sam bio u srednjoj školi, Kennedy je apelirao na moju generaciju, tražio da budemo u službi svojoj zemlji. Bio je to za mene početak jednog velikog putovanja, početak pokreta za građanska prava, za prava glasa, za zaštitu okoliša, za ženska prava, za mir. Vjerovali smo da možemo mijenjati svijet. I znate što? Promijenili smo ga.”

Nakon dobijanja diplome na sveučilištu Yale, Kerry se, potkraj 60-ih godina, borio u Vijetnamskom ratu i bio je odlikovan sa pet medalja. Po povratku u Ameriku, osudio je sukob i ono što je tamo vidio.

“Raznesena tijela, nasumce ubijeni civili, sela sravnjena sa zemljom.”

Njegov antiratni angažman i politika lijevo od centra nisu ga kočili u njegovim političkim ambicijama. Deset godina nakon što je diplomirao pravo, Kerry se, 1984., kandidirao za senatora iz Massachusettsa i osvojio to mjesto u američkom Senatu.

Premda često u sjeni onog drugog senatora iz Massachusettsa, pokojnog Edwarda Kennedyja, Kerry se istaknuo u istrazi afere Iran-Contra, za vrijeme administracije predsjednika Reagana, potkraj 80-ih godina. Aktivno je angažiran u utvrđivanju sudbine nestalih u akciji u Vijetnamskom ratu, promicanju sporazuma za neširenje nuklearnog oružja i na programima istraživanja globalnih klimatskih promjena.

Godine 2004., John Kerry se kandidirao za predsjednika i osvojio je nominaciju demokratske stranke. Rekao je tada: “Znam koji je doseg naše moći, znam snagu naših ideala. Moramo od Amerike ponovno učiniti svjetionik u svijetu. Želimo da nam se drugi dive, a ne da nas se boje.”

Kerry je na izborima izgubio, ali zadržao je svoje mjesto u Senatu. Godine 2009., Kerry je predsjedao odborom za potvrđivanje prvog izbora predsjednika Obame za šefa Državnog tajništva.

“Hillary Clinton je pokazala pronicljivost u rješavanju složenih pitanja i problema koji se postavljaju pred nas.”

Politolog Thomas Mann kaže da je Kerry vrlo dobar izbor za najvišeg američkog diplomata.

“Pametan je, iskusan je. Mislim da bi bio vrlo efektan diplomat i partner u kreiranju strane politike za ovu administraciju.”

Od Kerryjevih kolega u Senatu, ukoliko on bude nominiran za mjesto državnog tajnika, ne očekuje se nikakvo protivljenje. Republikanski senator John McCain nedavno je dao naslutiti da bi potvrda Kerryja bila sigurna kad je za tog demokrata iz Massachusettsa rekao “Mr. Secretary”, g. državni tajnik.
XS
SM
MD
LG