Linkovi

Bliski Istok: Nastavak mirovnih palestinsko-izraelskih pregovora na dohvat ruke?!


Za konačan uspjeh potreban je angažman i takozvane blisko-istočne četvrorke koju pored SAD čine predstavnici UN, EU i Rusije.

Američki državni sekretar John Kerry je ponovo na Bliskom Istoku, nastojeći privoljeti izraelske i palestinske lidere da se vrate pregovorima o rješenju kojim bi bio ostvaren cilj o dvije države jedna uz drugu u miru. Ti pregovori su prekinuti tokom 2010. zbog nastavljanja izgradnje izraelskih naselja na palestinskom tlu okupiranom 1967. godine.

Nakon prošlomjesečnih razgovora koje je ocijenio realnim uspjehom, gospodin Kerry je sada uvjeren da je sa još malo napora, kako je rekao, početak finalnog statusa izraelsko-palestinskih pregovora na dohvat ruke. Za konačan uspjeh potreban je angažman i takozvane blisko-istočne četvrorke koju pored Sjedinjenih Država čine predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Rusije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov ističe:

„I Rusiji je u interesu nastavak direktnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca.“

Posljednji diplomatski napori zasnovani su na mirovnoj incijativi Arapske lige koja podrazumijeva i adekvatnu razmjenu zemljišta kako bi izrael mogao zafržati neka od naselja podignutih na Zapadnoj Obali.

Izraelska ministrica pravde Tzipi Livni o tome kaže:

„Po mom mišljenju uloga međunarodne zajednice u blisko-istočnom m irovnom procesu je vrlo značajna i sigurna sam da će pomoći nastavku direktnih pregovora dvije strane. Pozitivna međunarodna atmosfera i podrška brlo su bitni za Izrael.“

Rješenje dvije države u miru jedna uz drugu je jedan od prioriteta američkog predjednika Baracka Obame, smatra profesor univerziteta American Akbar Ahmed:

„Drugi mandat je vrlo bitan za ukupnu predsjedničku ostavštinu. Uz Obamu sada je i John Kerry, diplomata i čovjek koji potpuno razumije potrebu postizanja mirovnog dogovora između Palestinaca i Izraela.“

Uz tu ocjenu, profesor Ahmed ističe i slijedeće:

„Izraelci moraju gledati šire, moraju na mirovni proces gledati dugoročno jer je to njihov interes. U njihovom nacionalnom interesu je da imaju mir i sigurnost u neposrednom okruženju.“

Aktualni američki diplomatski pritisak je i odgovor na očekivanja probuđena arapskim proljećem, smatra bivši američki ambasador u Izraelu Daniel Kurtzer i dodaje:

„Izraelsko-palestinski konflikt, nerješiv dugi niz godina, ima velikog odraza na američke interese. Na mnogim arapskim ulicama nas, Amerikance, vide kao dio tog problema.“

Ako John Kerry uspije pokrenuti izraelsko-palestinske pregovore biće to značajan američki spoljno-politički uspjeh.

„Mislim da bi to smirilo neke od anti-američkih frustracija među Arapima i dalo nam prostora za aktivniji odnos prema krizama u Egiptu i Siriji“ - dodaje gospodin Kurtzer.

John Kerry sutra se susreće sa jordanskim ministrom vanjskih poslova Nasserom Judehom i čelnicima Arapske lige. Osim izraelsko-palestinskih mirovnih pregorova, biće riječi i o stanju u Siriji.
Bliski Istok: Nastavak mirovnih palestinsko-izraelskih pregovora na dohvat ruke?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG