Linkovi

Državni sekretar Kerry: Rano je reći hoće li diplomacija imati učinka


Američki državni sekretar John Kerry i njegov ruski kolega Sergei Lavrov su danas započeli razgovore u Ženevi koji za cilj imaju da se primora Syrija da preda svoj arsenal kemijskog oružja.

Govoreći prije večerašnjeg susreta, gospodin Kerry je rekao da se nada da će se diplomacijom moći izbjeći mogući američki napad na Syriju zbog navoda o ulozi snaga sirijske vojske u napadu kemijskim oružjem prošlog mjeseca kod Damaska. John Kerry je rekao da, iako se Sjedinjene države i Rusija ne slažu oko toga ko je odgovoran za taj napad, ima ipak dosta toga oko čega se slažu, uključujući činjenice da su u tom napadu ubijeni civili i da kemijsko oružje predstavlja prijetnju u sirijskom sukobu.

On je dodao da je isuviše rano reći da li će diplomacija imati učinka, ali da su Sjedinjene države ozbiljne u svojim nastojanjima.Sergei Lavrov je rekao da vjeruje da Sjedinjene države žele postići konsensus sa Rusijom. Američki predsjednik Barack Obama je izrazio nadu da će susret Kerry - Lavrov dati konkretne rezultate.

U medjuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi svaka vojna akcija Sjedinjenih Država protiv Sirije , povećala nasilje i izazvala novi val terorizma. Komentari ruskog predsjednika stižu putem njegovog komentara koji je objavio New York Times.

Predsjednik Barack Obama je ove nedjelje obazrivo podržao rusku diplomatsku inicijativu, ali je dodao da će američka vojska biti spremna da odgovori ukoliko diplomatski napori propadnu.

Sjedinjene Države su pokazale otvorenu skepsu prema namjerama sirijskog predsjednika Bashara al Assada i njegovog saveznika Rusije. Glasnogovornica State Departmenta Jan Psaki kaže:

Naši odnosi s Rusijom su komplicirani, i u ovaj proces ulazimo dobro otvorenih očiju... Državni sekretar Kerry je jasno naglasio da nećemo dozvoliti nikakvo igranje igara, kada je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergei Lavrovim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin , pišući za New York Times, je pozvao Sjedinjene Države i sve članice medjunarodne zajednice da iskoristi ono što je nazvao sirijskom voljom da stavi svoje kemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu.
Zvaničnici u Ujedinjenim Narodima su optimistični kada su u pitanju američko - ruski razgovori u Genevi. Glasnogovornik UN-a Farhan Haq kaže:

Generalni tajnik snažno pozdravlja to što je došlo do ozbiljnih medjunarodnih razgovora koji bi mogli voditi sporazumu u Vijeću Sigurnosti da se osigura i potom uništi sirijski kemijski arsenal, kako bi se spriječila upotreba tog oružja.


Predsjednik Obama krivi sirijske snage za teški napad kemijskim oružjem u blizini Damaska prošli mjesec. Predsjednik kaže da je prijetnja američkom vojnom akcijom prisilila Assadovu vladu da pokrene pregovore putem Rusije.

Stručnjak za pitanja Srednjeg istoka i nacionalne sigurnosti, Ari Ratner kaže da se svaka prilika koja pruža mogućsnot rješenja pregovorima - mora iskoristiti, i dodaje:

Kako će to rješenje izgledati tek treba da se vidi, da se o tome razgovara sa Syrijom, i sa širom medjunarodnom zajednicom. Ali ako ove dvije posljednje sedmice u kojima su odjekivali ratni bubnjevi - a koje su bile prilično kaotične u svakom smislu - dakle, ako postignu nešto, neki pravac ka diplomaciji, to se mora isprobati, pa makar ako i propadne na kraju.

Ratner dodaje da će i oni koji se protive korištenju sile u Syriji , biti voljniji da ponovno razmotre vojnu opciju, ako vide da su uloženi maksimalni diplomatski napori da se kriza razriješi.
XS
SM
MD
LG