Linkovi

Kerry Kennedy: U BiH počinje projekat edukacije nastavnika i profesora


Arhiv - Kerry Kennedy (AP Photo/Jason DeCrow)
Arhiv - Kerry Kennedy (AP Photo/Jason DeCrow)

U Sarajevu boravi predsjednica Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR) Kerry Kennedy.

Otvarajući konferenciju "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima" Kerry Kennedy je najavila da otpočinje projekat edukacije nastavnika i profesora koji će u bosanskohercegovačkim školama prenositi demokratske vrijednosti.

Ona je kazala da je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je prošao pakao rata, mržnje i flagrantnog kršenja svih ljudskih prava u tom teškom vremenu, primjer zajedničkog života različitih vjera.

"Sve zemlje se suočavaju s problemima. Mislim da je najveće pitanje danas u ovom gradu to šta Evropska unija (EU) i SAD mogu naučiti od Sarajeva. Svi smo svjedoci toga da mržnja raste jer imamo islamofobiju i antisemitizam, a to se čuje i u izjavama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa", kazala je Kennedy.

Sastanak visokog nivoa "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima" održava se danas u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić.

Domaćin je Fondacija društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo u saradnji s predsjednicom Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR) Kerry Kennedy i Nizami Ganjavi međunarodnim Centrom (NGIC).

Inače, Kerry Kennedy je kćerka bivšeg američkog senatora Roberta F. Kennedya i nećakinja nekadašnjeg predsjednika SAD-a Johna Kennedyja. Oba člana njene porodice - Robert F. Kennedy i John Kennedy ubijeni su u atentatu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG