Linkovi

Većina talaca u Keniji spasena


Teška paljba je ponovno izbila u trgovačkom centru u Najrobiju, gdje kenijska vojska pokušava da okonča dvodnevnu opsadu koju drže islamistički napadači. Pucnjava se čula punih 15 minuta prije nego je stala.

Kenijska vojska je započela napad sinoć u luksuznom centru Westgate Mall gdje napadači i dalje drže neodredjeni broj talaca. Kenijski Crveni križ je saopćio da je u napadu ubijeno 68 osoba, a najmanje ih 175 ranjeno.

Glasnogovornik je rekao da je većina talaca , koje su držali teroristi, oslobodjena, i da je sada najveći dio trgovačkog kompleksa siguran.

Jučer je kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta rekao da će njegova zemlja zauzeti najoštriji mogući stav prema terorističkoj prijetnji. On je dodao da su njegov nećak i nećakinja medju ubijenima u trgovačkom centru.

Somalijska teroristička grupa al-Shabab je preuzela odgovornost za napad rekavši da se radi o odmazdi za intervenciju kenijske vojske u Somaliji. Glasnogovornik Al Shababa je rekao u audio poruci : "Ili ostavite na miru našu zemlju ili ćete živjeti pod stalnim napadima."
XS
SM
MD
LG