Linkovi

Azra Bašić iz Hrvatske uhapšena u saveznoj državi Kentucky


Azra Bašić iz Hrvatske uhapšena u saveznoj državi Kentucky
Azra Bašić iz Hrvatske uhapšena u saveznoj državi Kentucky

Bašićeva se tereti za zločine počinjene protiv srpskih civila 1992. godine

Američke vlasti su u saveznoj državi Kentucky uhapsile hrvatsku državljanku Azru Bašić, prema optužnici za počinjene ratne zločine tijekom rata u BiH.
Azra Bašić, nastanjena u mjestu Stanton, u Kentuckyju, danas je po prvi puta izašla pred sud u ovoj saveznoj državi, pred federalnog suca tog distrikta Robert E. Wiera, koji je zakao ročište za 1. aprila , a u medjuvremenu se saznaje da su vlasti u Bosni i Hercegovini zatražile njeno izručenje takodjer u vezi navoda o počinjenim ratnim zločinima protiv srpskih civila izmedju aprila i juna u 1992. godini.

Prema saopćenju suda, Bašićeva se optužuje za najmanje jedno ubojstvo, i mučenje većeg broja civila.

Kako su javile lokalne novine Kentucky.ja, Lexington Herald Leader,
danas je za njenog odvjetnika imenovan Patrick Nash, a dokumenti koje sud posjeduje navode detalje izizetno okrutnih mučenja srpskih civila, kao i najmanje jedno ubojstvo dok je bila Bašićeva bila zapovjednik jedne hrvatske brigade.

Svjedoci Radojica Garić i Dragan Kovačević su izjavili da je Bašićeva ubila Blagoja Djurasa, koji je prije toga pretučen do nesvijesti, , tako štp mu je prerezala vrat nožem. Druge je zatvorenike natjerala da piju krv ubijenog, kazao je svjedok Garić.

Prema sudksim dokumentima drugoga zatvorenika, Sretena Jovanovića, je Bašićeva palila po licu i rukama, i tjerala ga da pije benzin.

XS
SM
MD
LG