Linkovi

Kenneth Feinberg kritizirao prekomjerno visoke plaće i bonuse u bankama koje je sanirala država


On je rekao da u većini banaka 'ne shvaćaju koliko su građani bijesni' zbog astronomskih plaća koje se osiguravaju iz državne blagajne, novcem poreznih obveznika

Čelni dužnosnik američke vlade odgovoran za nadzor banaka koje su sanirane državnim zajmovima proučio je dokumentaciju vezanu za isplaćivanje naknada njihovim direktorima i čelnim menadžerima. U 17 od tih banaka, Kenneth Feinberg je pronašao da su plaće, honorari, bonusi i druge naknade bili previsoki te da je na njih potrošeno oko milijardu i 600 milijuna dolara.

Kenneth Feinberg nadgleda poslovanje i unutrašnje funkcioniranje više od 400 banaka koje su 2008. i 2009. godine dobile državna sredstva, kako ne bi bankrotirale.

On je rekao da u većini banaka 'ne shvaćaju koliko su građani bijesni' zbog astronomskih plaća koje se osiguravaju iz državne blagajne, novcem poreznih obveznika. Međutim, dodao je da on nema ovlast da prisili te banke da vrate novac koji je već isplaćen u obliku naknada za njihove najviše dužnosnike. Umjesto toga, predložio je da se usvoje nova pravila o plaćama i honorarima. Od kritiziranih 17 banaka, 11 ih je u potpunosti vratilo novac koji im je država posudila za sanaciju.

XS
SM
MD
LG