Linkovi

Atentat na Kennedy-a još uvijek uzbudjuje ljude


Atentat na Kennedy-a još uvijek uzbudjuje ljude
Atentat na Kennedy-a još uvijek uzbudjuje ljude

Predsjednik John F. Kennedy putovao je u Dallas 22. novembra 1963., da bi u Texasu osigurao jaču podršku za svoju reizbornu kampanju za izbore 1964. godine. Ali, njegov život je prekinut u atentatu koga i dan danas prate brojne kontroverze. Agenti Tajne službe koji su imali zadatak da štite predsjednika veoma su rijetko javno govorili o tom danu.

Bivši agent Tajne službe Clint Hill kaže da je obezbjedjivanje predsjednika Johna F. Kennedy-a uvijek bilo veliki izazov:

- Sa predsjednikom Kennedy–em uvijek je bila gužva i guranje. On nije volio da se iko nadje izmedju njega i naroda.

22. novembar 1963. počeo je kao većina predsjedničkih posjeta, premda se sve dogadjalo u dijelu Amerike, Texasu, koji baš i nije bio oduševljen tadašnjim predsjednikom:

- Bilo je to ekstremno konzervativno područje, a Kennedy nikako nije mogao biti smatran konzervativcem…Tako da smo smatrali da bi tu moglo biti nekih problema. Ali, nije bilo nikakvih prijetnji, nikakvih informacija koje bi nas mogle navesti da povjerujemo da ćemo imati neki ozbiljan problem.

Dok je predsjednička kolona sa pratnjom prelazila trg Dealey u Dallasu, Hill je stajao na platformi automobila direktno iza predsjednikovog automobila:

- Čuo sam odjek neke eksplozije desno iza mene, od kraja kolone. Vidio sam da se predsjednik uhvatio za vrat i nageo ulijevo i znao sam da nešto nije u redu…Skočio sam i potrčao prema predsjednikovom automobilu, s namjerom da skočim na vozilo…

- Kad sam stigao do automobila, treći hitac je ispaljen, pogodio je predsjednika u glavu, napravivši veliku ranu, što je izazvalo da krv, dijelovi mozga i drugo prosto eksplodira po automobilu i po meni, i po gospodji Kennedy. Ona je pokušala da prikupi dio nečega što je odletjelo s predsjednikove glave i na koljenima je krenula desno prema zadnjem dijelu automobila..Uhvatio sam je i činio sve da je vratim na sjedište. I kad sam to uspio, predsjednik je pao u njeno krilo. Ja sam legao na kola, nad njih dvoje, okrenuo se i prema pratećem automobilu i palcem pokazao na dolje.

Sve skupa to je trajalo manje od minuta, ali je na Hilla ostavilo traga za cijeli život:

- Osjećao sam se krivim, osjećao sam se odgovornim, jer sam bio jedini agent koji je tog dana bio u poziciji da učini nešto.

Ovaj atentat je uzdrmao cijelu zemlju, a posebno Tajnu službu. Clint Hill je štitio još tri predsjednika, ali je 1975., skrhan depresijom, otišao u penziju.

2009., autor Lisa McCubbin zatražila je intervju sa Hillom u vezi sa mogućom budućom knjigom:

- On je dao samo jedan intervju, 1975. godine za emisiju 60 Minuta. Bio je to klasičan intervju u kojem je on praktično doživio nervni slom u tv programu. Zatim se povukao u potpunu samoću.

Na nagovor prijatelja, bivšeg agenta, a sada pisca, Geralda Blaine-a, Hill i drugi agenti koji su tog dana bili u Dallasu, odlučili su da progovore o tome, dijelom i da ostane zabilježeno kako je taj atentat promijenio njihove živote. Hill kaže da je objavljivanje knjige The Kennedy Detail imalo terapeutski efekat:

- Posebno to što smo mogli da razgovaramo s ljudima o toj knjizi i odgovorimo na mnogo pitanja koja i dalje postoje oko toga.

Jedno od često postavljanih pitanja je i to da li je bilo više atentatora. Hill kaže da on i dalje podržava nalaze Warrenove komisije koja je zakljužila da je atentat na predsjednika Kennedy-a izvršio samo jedan napadač – Lee Harvey Oswald.

XS
SM
MD
LG