Linkovi

Analitičari: Kennedy nema mnogo šansi protiv Bidena, ali bi mogao ugroziti njegov rezibor


Robert Kennedy Junior, kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, fotografisan tokom pretresa u Kongresu 20. jula 2023. godine. (Foto: AFP/Jim Watson)
Robert Kennedy Junior, kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, fotografisan tokom pretresa u Kongresu 20. jula 2023. godine. (Foto: AFP/Jim Watson)

Robert F. Kennedy Junior objavio je da izaziva Joe Bidena za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata. On kaže da korporacije imaju prevelik uticaj na vladu i da su posljedice toga devastirajuće.

Da otruju našu djecu i naše ljude hemikalijama i farmaceutskim drogama, da opljačkaju naše resurse, da oslabe i smanje našu srednju klasu i da nas drže u konstantnom stanju rata”, kaže Robert F. KenedI Junior, kandidat za predsjedničku nominaciju demokrata.

Kenedi je poznat kao sin američkog javnog tužitelja Roberta F. Kenedija i bratić bivšeg predsjednika Džona Kenedija, ali i kao neko ko dugo vremena iskazuje skepsu prema vakcinama i promoviše teorije koje su naučno diskreditovane. Pozivao je na zatvaranje američko-meksičke granice i navodio da su lijekovi na recept odgovorni za masovne pucnjave u Sjedinjenim Državama.

U junu, organizacija “Real Clear Politics”, koja se bavi anketama, je navela da oko 14% demokrata podržava Kenedija, u poređenju sa 64%, koliko ih podržava Bidena.

Robert Kenedi Junior izazov za Džoa Bajdena
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Analitičari kažu da iako njegova kampanja na samom početku pokazuje znakove da ima podršku, nejasno je kakve on političke mjere predlaže sa kojima bi se birači mogli povezati.

Želimo da imamo bezbjedne vakcine. Želimo da ozbiljno razmislimo o odlasku u Ukrajinu, čemu se on protivi. Želimo da ozbiljno razmislimo o oružju i onome što uzrokuje nasilje oružjem koje imamo. Problem je u tome što nije jasno gdje nas vode njegove mjere”, navodi HenrI Brejdi, profesor političkih nauka sa Univerziteta Berkli.

Kao advokat koji se bavi životnom sredinom, Kenedi bi mogao privući glasače Demokratske stranke koji se zanimaju za ekologiju, ili one koji na demokratskim predizborima planiraju glasati iz protesta prema Bidenovim politikama.

Ipak, politički naučnik, Hans Noel, kaže da Kenedi neće moći pobijediti Bidena u borbi za nominaciju demokrata:

Nije vjerovatno da će to promijeniti ishod. Ali naravno, moglo bi da iskomplikuje trku, i postane tema razgovora, i birači bi mogli da izraze frustraciju Bidenom.”

Ipak, neki misle da bi Bidenov tim trebao pripaziti na Kenedijevu kampanju, imajući u vidu njegove rezultate u ispitivanjima javnog mnijenja.

Mnogi ljudi se pitaju. OK, znate, Biden će imati više od 80 godina do održavanja izbora naredne godine. Ko su nam druge opcije?”, kaže politički analitičar Džej Majls Kolman.

I Bidenova i Kenedijeva kampanja odbili su zahtjeve Glasa Amerike za komentar.

XS
SM
MD
LG