Linkovi

Zastave na pola koplja u znak obilježavanja 50. godišnjice ubojstva Johna F. Kennedy-a


Sjedinjene Države obilježavaju danas tačno 50 godina od dana kada je ubijen predsjednik John F. Kennedy. Godišnjica se obilježava memorijalnim ceremonijama i minutama šutnje.

Predsjednik Barack Obama je naredio da se na svim zgradama savezne vlade, kako u Washingtonu, tako i drugdje u zemlji, zastave spuste na pola koplja kako bi se odala počast predsjedniku Kennedy-u. Članovi šire obitelji Kennedy su položili vijenac na grob ubijenog predsjednika na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nedaleko od centra Washingtona.

U Dallasu, savezna država Texas, gdje je Kennedy ubijen, danas su se oglasila crkvena zvona, a održavaju se minute šutnje na nekoliko lokacija koje su, na ovaj ili onaj način, bile važne za predsjednika Kennedy-a.

Historičar David McCullough, dobitnik Pulitzerove nagrade, danas govorio o ubijenom predsjedniku i čitao izvatke iz nekih Kennedy-evih govora.

Gospodin Obama je predsjednika Kennedy-a nazvao izuzetnim javnim radnikom koji je služio narodu, bio vizionar, ali i, kako je rekao, trijezni idealista.

Ispitivanje Amerikanaca koje su proveli tv kuća CNN i agencija ORC International , pokazuje da je John F. Kenndy najpopularniji predsjednik u posljednjih 50 godina. Njegovu politiku i način na koji je vodio Ameriku odobrava čak 90 posto anketiranih, što je najviši rejting koji je imao i jedan američki predsjednik.
XS
SM
MD
LG