Linkovi

Počelo suđenje Kemalu Čauševiću za zloupotrebu položaja, primanje mita i pranje novca


Kemal Čaušević nakon izjašnjenja o krivni 10. maja 2017. godine
Kemal Čaušević nakon izjašnjenja o krivni 10. maja 2017. godine

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) danas je počelo suđenje Kemalu Čauševiću, nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Čauševiću će biti suđeno za zloupotrebu položaja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca za vrijeme dok je bio direktor UIO.

Kao funkcioner Stranke demokratske akcije, Čaušević je funkciju direktora UIO obnašao u periodu od 2003. godine do 2011. godine.

Zajedno sa Čauševićem, sudit će se i Anesu Sadikoviću, koji je kao uvoznik tekstila Čauševiću isplaćivao novac za povlašteni status prilikom uvoza novca, navodi se u optužnici.

Balkanska istraživačka mreža prenosi da je optuženi Sedinet Karić sa Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice, te je razdvojen postupak u odnosu na njega.

„Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1.72 miliona konvertbilnih maraka”, navodi se u optužnici.

Uz to, na suđenju će se raspravljati o dijelu optužnice koja Čauševića tereti da je od 2004. godine do kraja 2012. godine novcem od krivičnog djela kupovao nekretnine vrijednosti oko 1.2 miliona KM.

Čaušević je vlasnik nekoliko stanova i poslovnih prostora, uglavnom, u centru Sarajeva, te zemljišta na elitnoj lokaciji Poljine nadomak Sarajeva, podatak je Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva.

Sva trojica optuženih su u maju ove godine negirali krivicu, a Čaušević je pranje novca kroz kupovinu nekretnina obrazložio na način da je tokom školovanja bio dobar učenik i da je učio četiri matematike. U međuvremenu, Karić se predomislio i priznao krivicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG