Linkovi

Kemal Čaušević optužen za primanje mita od 1.7 miliona KM


Kemal Čaušević na imanju u sarajevskom naselju Poljine
Kemal Čaušević na imanju u sarajevskom naselju Poljine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je optužilo Kemala Čauševića, nekadašnjeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje, za zloupotrebu položaja i primanje dara.

Zajedno sa Čauševićem, u optužnici se nalaze Anes Sadiković i Sedinet Karić, kao vlasnici više firmi koje se bave uvozom, a kojima je na teret stavljeno davanje dara.

Do optužnice je došlo skoro tri godine nakon hapšenja Čauševića.

U optužnici, koja je poslana Sud BiH na potvrđivanje, navodi se da je Čaušević kontaktirao uvoznike velikih količina tekstila iz Turske, Kine, Mađarske u BiH, odnosno sa Sadikovićem i Karićem.

Čaušević, kako stoji u optužnici, obećao im je povlašteni status prilikom uvoza.

Po kamionu 1.000 KM

„U vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić, kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu”, kažu iz Tužilaštva.

Taj prijedlog su Sadiković i Karić prihvatili i novac mu predavali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banja Luci.

„Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1.700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1.72 miliona”, navodi se u optužnici.

Nekretnine u centru Sarajeva

Čaušević je stavljao novac u legalne tokove, odnosno da je u Sarajevu i okolini kupio više nekretnina i zemljišta vrijednosti oko 1.2 miliona KM, stoji u optužnici.

Šteta po budžet je višemilionska, saopćeno je iz Tužilaštva.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je ranije istraživao imovinu optuženog Čauševića.

Utvrdili su da je Čaušević u periodu od od 2006. do kraja 2012. godine kupio pet stanova, četiri poslovna prostora i više od 20.000 kvadratnih metara zemljišta u centru Sarajeva i drugim atraktivnim lokacijama.

Iz Tužilaštva BiH kažu da će krivicu Čauševića i Sadikovića dokazivati saslušanjem oko 50 svjedoka i vještaka, kao i materijalnim dokazima.

Dodali su da se nastavlja istraga protiv više osumnjičenih među kojima i uposlenici Uprave za indirektno oporezivanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG