Linkovi

Kemal Čaušević pranje novca kroz kupovinu stanova negirao poznavanjem matematike


Kemal Čaušević izlazi iz Suda BiH
Kemal Čaušević izlazi iz Suda BiH

Kemal Čaušević, nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), negirao je danas krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) da je zloupotrijebio položaj i oprao novac na način da je kupovao nekretnine.

Čaušević je vlasnik nekoliko stanova i poslovnih prostora, uglavnom, u centru Sarajeva, te zemljišta na elitnoj lokaciji Poljine nadomak Sarajeva.

On je negirao tužilačke dokaze da je nekretnine kupovao od mita kojeg je primio. Obrazložio je da je tokom školovanja bio dobar učenik i student da je učio četiri matematike.

Tvrdi da je imovinu stekao prije vremenskog perioda za koji ga Tužilaštvo BiH tereti. „Četiri stana i druge nekretnine”, dodao je Čaušević.

On je funkciju direktora UIO obnašao u periodu od 2003. godine do 2011. godine.

Uvoz tekstila

„Kemal Čaušević u vremenskom periodu od novembra 2004. godine do kraja 2012. godine, novac za koji je znao da potiče iz krivičnih djela upotrijebio je tako što je u cilju prikrivanja stvarnog porijekla novca isti stavio u legalne tokove na način da je kupovao nekretnine u iznosu od najmanje 1.261.760 KM”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

U optužnici stoji da je Sedinet Karić, koji je optužen zajedno za Čauševićem, kao vlasnik dvije firme, predavao novac Čauševiću u ukupnom iznosu od 425.000 KM u zamjenu da njegove firme budu favorizirane prilikom uvoza tekstila.

U odvojenom predmetu koji se vodi pored Sudom BiH optužen je Anes Sadiković. Prema optužnici, Sadiković je dogovorio sa Čauševićem da favorizira njegove firme prilikom uvoza tesktila.

„U preiodu od 2007. godine do februara 2011. godine Anes Sadiković sa svojim firmama uvezao je 1.297 kamiona robe u BiH i u navedenom periodu Kemalu Čauševiću dao u gotovini iznos novca ne manji od 1.297.000 KM”, navodi se u optužnici.

Suđenje kroz 30 dana

Prema istraživanju novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, Čaušević je u periodu od 2006. godine do 2012. godine postao vlasnik pet stanova, četiri poslovna prostora i nekoliko parcela koje prelaze 20.000 metara kvadratnih.

Vrijednost nekretnina iznose oko milion i 80 hiljada KM, utvrdio je CIN, kao i da primanja Čauševića nisu ni približno dovoljna za takve kupovine.

Karić i Sadiković su također danas negirali krivicu pred Sudom BiH. Branioci Čauševića i Karića nisu se usprotivili da se predmet protiv Sadikovića spoji sa njihovim.

Sudija Branko Perić je kazao da bi suđenje trebalo početi u narednih 30 dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG