Linkovi

Bijela kuća odbacuje navode da je Trumpova savjetnica prekršila zakon


Kellyanne Conway govori na konferenciji Konzervativne političke akcije, 23. februara 2018.
Kellyanne Conway govori na konferenciji Konzervativne političke akcije, 23. februara 2018.

Bijela kuća odbacila je zaključke nezavisnog izvještaja da je predsjednikova savjetnica Kellyanne Conway prekršila federalni zakon kada je izražavala svoja mišljenja u dva televizijska intervjua prošle godine.

Kancelarija specijalnog tužioca navela je u izvještaju da je Conway u novembarskom intervjuu televiziji Fox News zagovarala poraz kandidata za Senat na vanrednim izborima u Alabami i "prećutno podržala" drugog kandidata.

U decembarskom intervjuu na CNN-u, ona se založila za poraz jednog kandidata i izbor drugog.

Oba ta primjera predstavljaju kršenje saveznog zakona koji zabranjuje većini službenika federalne vlade (sa izuzetkom predsjednika, potpredsjednika i nekih visokih zvaničnika) da koriste svoj zvanični položaj da bi uticali na izbore.

Kancelarija je podnijela izvještaj predsjedniku kako bi on preduzeo "odgovarajuće disciplinske mjere".

“Kellyanne Conway nije se zalagala za izbor niti protiv izbora nijednog određenog kandidata. Jednostavno je prenijela predsjednikov očigledan stav da želi da u Predstavničkom domu i Senatu ima ljude koji podržavaju njegove ciljeve", saopštila je Bijela kuća.

U oba intervjua, ona je komentarisala trku za senat demokratskog kandidata Douga Jonesa i republikanca Roya Moorea koji su se takmičili za mjesto u Senatu koje je upraznio Jeff Sessions kada je postao Trumpov sekretar za pravosuđe.

Kancelarija je pružila Conway priliku da odgovori na njene zaključke, ali je Trumpova saradnica odbila da to učini.

Inače, kancelarija specijalnog tužioca nije povezana sa specijalnim tužiocem Robertom Muellerom, koji istražuje miješanje Rusije u američke izbore 2016.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG