Linkovi

Optužnica protiv Osmana Abdulaziza Kekića zbog priključenja jedinici „Anwar Awlaki”


Osman Abdulaziz Kekić u prisustvu branioca Senada Dupovca
Osman Abdulaziz Kekić u prisustvu branioca Senada Dupovca

Optužnica koju je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo protiv Osmana Abdulaziza Kekića tiče se učešća na ratištu u Siriji na strani Islamske države.

Prema optužnici, Kekić je u martu 2015. godine otputovao u Siriju i pridružio se terorističkoj jedinici „Anwar Awlaki”. Pripadnik te jedinice bio je do oktobra prošle godine.

Početkom ove godine Kekić je pravosuđu BiH isporučen iz Turske. Međutim, na ljeto je otputovao u Švedsku i zatražio azil, ali je uhapšen i vraćen u BiH.

Kekić se brani sa slobode.

Bosanskohercegovačko pravosuđe je okončalo ove godine krivične postupke protiv gotovo polovine svojih državljana koji su se borili na strani Islamske države u Siriji ili onih koji su to namjeravali postati.

Sud BiH je izrekao zatvorske kazne za 21 osobu zbog propagiranja priključena Islamskoj državi, te pridruživanja ili pokušaja, kao i finansiranja bosanskohercegovačkih boraca u Siriji. Jedni su mahom priznali krivicu, dok su drugi nastojali da se odbrane od takvih optužbi.

Trenutno je u toku jedno suđenje. Sredinom ovog mjeseca počeo je postupak protiv Mehmeda Tutmića, optuženog da se borio na strani Islamske države u Siriji.

XS
SM
MD
LG