Linkovi

Keith Ellison: Prvi musliman u američkom kongresu kandidat za re-izbor


Američki glasači kažu da je strah od Islamske države jedno od najvažnijih zabrinutosti na ovim izborima sredinom predsjedničkog mandata. Odluka predsjednika Obame da napadne militante Islamske države u Iraku i Siriji, kao i činjenica da su se neki američki muslimani pridružili borcima ISIS-a, je neke demokratske kandidate stavila u nezavidan položaj. U najtežem položaju se možda nalazi kongresmen Keith Ellison. On je prvi musliman koji je izabran u američki kongres. Novinar Glasa Amerike Siamak Deghanpour je posjetio saveznu državu Minesotu, kako bi razgovarao sa kongresmenom Ellisonom koji se kandidirao za re-izbor.

Keith Ellison je izabran za kongresmena 2006, kao demokrata koji se protivio ratu u Iraku. On se nada da će po peti put za redom zadržati svoj mandat u Zastupničkom domu i sada je pristalica rata kojeg je predsjednik poveo protiv Islamske države.

Teško je, i ja vjerujem da ISIS predstavlja prijetnju. Ali isto tako vjerujem da najvažniji načini suočavanja sa ISIS-a nisu neophodno vojne prirode. To je presjecanje njihovih mogućnosti da prodaju naftu, presjecanje dotoka finansija, zaustavljanje regruta kojim se pridružuju preko Turske i drugih zemalja regiona. Bitno je takođe osigurati da vlada Iraka vodi zemlju na sveobuhvatan način i da nema sektaških podjela. To su sve ne-vojne stvari koje će smanjiti prijetnju od ISIS-a, kaže Keith Ellison.

Oko 100 Amerikanaca se bori u formacijama ISIS-a. Najmanje 10 njih je iz Mineapolisa, glavnog grada Minesote, koju Ellison predstavlja.

Ono što moramo reći mladima je da, ako žele uraditi nešto dobro i konstruktivno za svoju vjeru, onda moraju pomoći siromašnima, manje sretnima, moraju se uključiti u građanski život Amerike. Oni mogu kritizirati bilo kakvu američku politiku, mogu koristiti pravo garantirano prvim ustavnim amandmanom . Uzeti oružje u ruke, i boriti se i protiv vlastite države je jednostavno neprihvatljivo.

Doug Dagget, Ellisonov republikanski protivnik na današnjim izborima, vjeruje da je politika demokrata utjecala na to da se neki Amerikanci somalijskog porijekla pridruže ISIS-u u Siriji.

To je veoma zabrinjavajuće. Amerikanci somalijskog porijekla su ovdje došli da budu prosperitetni. Mi ovdje u Mineapolisu imamo najveću somalijsku zajednicu. Lideri zajednice mi kažu da je razlog nedostatak poslova, obrazovanja, nade.. Oni ne vjeruju da je kongresmen Ellison učinio dovoljno, misle da je bio odsutan, kaže Doug Dagget.

Ellison je bio prvi kongresmen koji je zakletvu dao sa rukom na Kuranu. Da li mu je činjenica da je on musliman na američkoj političkoj sceni pomogla ili odmogla?

Pomogla mi je, jer bez obzira na koje poteškoće nailazim, ja uvijek mogu otići na molitvu i to me uvijek učini jačim. To je prednost, i uvijek se radujem postu, molitvama, to je me učinilo sretnijim nego što bih inače bio. Ponekad dolazi do činova nasilja i to je uvijek tužno, ali kad god je u njih umiješan neki musliman, to se uvijek pripisuje islamu. Ponekad se moram suočiti sa anti-islamskim akcijama, ali to su male stvari i one me uopće ne brinu, kaže kongresmen iz Minesote Keith Ellison.

XS
SM
MD
LG