Linkovi

Bivši svjetski prvak u boksu spašava djecu s ulice


Keely Thompson
Keely Thompson

Većina djece koja dođu u Boksački centar su u opasnosti – ili zbog toga što dolaze iz nestabilnih ili skrhanih obitelji – bez majke ili oca, ili zbog nasilja bandi... to su mahom neobrazovana djeca koja u centar dolaze u potrazi za boljim životom

Bivši prvak svijeta u boksu lake kategorije, Keely Thompson, na posebnoj je misiji. On pomaže mladim ljudima čiji su životi u opasnosti da se maknu s ulica grada Washingtona, učeći ih da postignu samopoštovanje kroz boksanje.

Posao Keelyja Thompsona nije lak: podučavati boks i – što je važnije – disciplinirati mlade iz siromašnog središta grada. S 25 godina, Thompson se izborio za naslov svjetskog prvaka u boksu u lakoj kategoriji. Danas on trenira i podučava mlade ljude nedaleko od mjesta gdje je odrastao. Kaže da je to surovo i nemirno naselje u kojem su mu – u privlačenju pažnje mladeži – konkurencija droge i lokalne bande.

"Većina djece koja dođu ovdje su u opasnosti – ili zbog toga što dolaze iz nestabilnih ili skrhanih obitelji – bez majke ili oca, ili zbog nasilja bandi, to su mahom neobrazovana djeca…," kaže Keely Thompson.

Vještina čitanja kod većine ovih mladih boksača je, kaže Thompson, ispod razine njihovih vršnjaka. Oni su često i gladni. Kaže da dolaze k njemu u potrazi za boljim životom. Svi se oni žele promijeniti, kaže Thompson. U ringu, on ne podučava samo boks, već mladim boksačima ulijeva neke osobne vrijednosti i u njima potiče samopoštovanje. Ako pomogne samo jednoj osobi, već je, kaže, učinio puno, a u dvorani za boksanje ujedinjeni su mladi iz svih dijelova Washingtona.

Thompson kaže da mu nije lako držati njegov centar otvorenim. Potrebne su mu, kaže, nove rukavice, a i novi treneri. Jedan mladić, koji je počeo boksati u Thompsonovom centru prije pet godina, kaže da bi se mnogi njegovi vršnjaci, ako dođe do zatvaranja centra, počeli baviti kriminalom. Uposleno osoblje, koje je nekad brojilo 13-ero ljudi, sada je smanjeno na samo troje. Svi oni rade dobrovoljno, bez naknade. Keely Thompson o vlastitom trošku redovno radi s djecom za koju kažu da su ‘najgora od najgorih.’

"Netko me je upitao: ‘Zašto radiš to što radiš? Zašto ne odustaneš?’ A ja im odgovorim: ‘Što mislite, zbog čega se ovo dijete uvijek vraća ovamo?’ On se želi promijeniti," izjavljuje Thompson.

No, ponekad djeca žele s njim samo popričati:

Thompson se pozdravlja od djece i kaže im da će ih ponovno vidjeti sutra. Tako će vjerojatno i biti. Izgleda da nitko od njih ne želi propustiti dan treninga u Keelyjevom Boksačkom centru za djecu.

XS
SM
MD
LG