Linkovi

Kažnjen McDonald's u Kentuckyju: Desetogodišnjaci radili do ranih jutarnjih sati


Dva desetogodišnjaka su među 300 djece koja su ilegalno radila u restoranima McDonald's, pokazala je istraga Sekretarijata za rad o franšizama u saveznoj državi Kentuckyju.

Istražitelji agencije su otkrili da su desetogodišnjaci dobijali malu ili nikakvu platu u McDonald'su u Louisvilleu, saopštio je Sekretarijat za rad. Restoran u Louisvilleu bio je među tri franšize McDonald'sa koje je Sekretarijat kaznio sa ukupno 212 hiljada dolara.

Louisville Bauer Food LLC, koji upravlja sa 10 restorana McDonald's, zaposlio je 24 maloljetnika mlađih od 16 godina da rade više sati nego što je legalno dozvoljeno, saopštila je agencija. Među njima su bila dva desetogodišnja djeteta koja su ponekad radila do 2 ujutru, ali nisu plaćena.

"Ispod minimalnog uzrasta za zapošljavanje, oni su pripremali i dijelili narudžbine za hranu, čistili radnju, vodili registar kasu", saopštio je u utorak Sekretarijat, dodajući da je "jednom djetetu također dozvoljeno da upravlja fritezom, što je zabranjeno radnicima ispod 16 godina".

Vlasnik franšize, Sean Bauer, rekao je da su dva desetogodišnjaka, navedena u saopštenju, posjetila svog roditelja, noćnog menadžera, i da nisu bili zaposleni.

"Bilo kakav 'posao' obavljen je po naređenju i u prisustvu roditelja bez odobrenja menadžmenta ili rukovodstva organizacije", naveo je Bauer u srijedu u pripremljenoj izjavi, dodajući da su od tada preispitali politiku posjete djece zaposlenih.

Federalni propisi o dječijem radu strogo ograničavaju vrstu posla koji djeca mogu da obavljaju i vrijeme koje mogu da rade.

Istrage u Kentuckyju su dio stalnih napora Sekretarijata za rad da se zaustavi zloupotreba dječijeg rada na jugoistoku Amerike.

"Prečesto poslodavci ne poštuju zakone o dječijem radu koji štite mlade radnike", izjavila je zvaničnica Sekretarijata Karen Garnett-Civils. "Ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da 10-godišnje dijete radi u kuhinji brze hrane oko toplih roštilja, pećnica i friteza."

Pored toga, Archways Richwood iz Waltona i Bell Restaurant Group I iz Louisvillea omogućili su maloljetnicima od 14 do 15 godina da rade duže od dozvoljenog radnog vremena, saopštio je Sekretarijat. Dvije kompanije nisu komentarisale optužbe.

"Takvi izvještaji su neprihvatljivi, duboko uznemirujući i suprotni visokim očekivanjima koja imamo za cijeli McDnald'sov brend", izjavila je portparolka McDonald'sa Tiffanie Boyd. "Mi smo posvećeni tome da osiguramo da naše franšize imaju resurse koji su im potrebni da unaprijede bezbedna radna mjesta za sve zaposlene i da se pridržavaju svih zakona o radu."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG