Linkovi

Rusija: U školskoj pucnjavi u Kazanu najmanje devet žrtava


Hitna pomoć i policijski kamioni parkirani pred školom nakon pucnjave u Kazanu u Rusiji, u utorak, 11. maja 2021
Hitna pomoć i policijski kamioni parkirani pred školom nakon pucnjave u Kazanu u Rusiji, u utorak, 11. maja 2021

Najmanje devet osoba, među kojima sedmoro učenika, ubijeno je dok je više od 20 ranjeno u oružanom napadu koji se dogodio u školi u ruskom gradu Kazanju, saopštila je kancelarija gradonačelnika tog mjesta na jugozapadu Rusije.

Policija je privela jednog 19-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je počinio napad - čiji identitet nije saopšten.

U međuvremenu, kabinet gradonačelnika Kazanja pozvao je zvanični Kremlj da pooštri kontrolu dostupnosti i distribucije naoružanja u Rusiji.

Rastam Minikanov, zvaničnik Tatarstanskog regiona, izjavio je da napad predstavlja tragediju za čitavu zemlju – dodavši da nema dokaza da je u napad bio umiješan neko drugi osim napadača.

Vlasti su priopćile da su uvedene dodatne sigurnosne mjere u svim školama u Kazanu, gradu otprilike 700 kilometara (430 milja) istočno od Moskve.

Terorist je uhapšen, (ima) 19 godina. Na njegovo ime je registrirano vatreno oružje. Ostali suučesnici nisu utvrđeni, istraga je u toku ”, rekao je Minnikhanov nakon posjeta školi u utorak.

Policija je otvorila istragu o incidentu. Snimci školske zgrade u utorak pokazuju kako su deseci kola Hitne pomoći poredani ispred ulaza.

Iako su pucnjave u školama relativno rijetke u Rusiji, posljednjih je godina bilo nekoliko nasilnih napada na škole, koje su uglavnom izvodili učenici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG