Linkovi

Legendarno washingtonsko kazalište Howard ponovno otvoreno


Howard Theatre, povijesnom kazalištu Washingtona vraćen stari sjaj
Howard Theatre, povijesnom kazalištu Washingtona vraćen stari sjaj

Povijesno kazalište sa crnackim korijenima ponovno otvorilo vrata

Washingtonsko kazalište Howard Theatre postoji još od 1910. godine. U njemu su nastupali mnogi afroamerički zabavljači, među njima Ella Fitzgerald i Duke Ellington, mnogi u njemu i započeli svoje karijere. Ali od 1980. godine, kazalište, smješteno u povijesno afroameričkoj četvrti grada, sjedilo je prazno i napušteno, bilo predviđeno za rušenje. No lokalna je zajednica umjetnika udružila snage, kazalište je spašeno i potpuno obnovljeno, zasjalo u svojem punom sjaju. Od Chrisa Simkinsa saznajemo što je to povijesno kazalište značilo crnačkim zabavljačima i što će značiti u budućnosti, sada kad je ponovno otvoreno.

Znamenitost Washingtona - Howard Theatre - ponovno je rođena.

Zvuci glazbe opet pune taj povijesni auditorij. Kad je bilo izgrađeno, 1910. godine, bilo je to najveće u svijetu kazalište za afroameričke zabavljače i afroameričku publiku.

Howard Theatre zauzima važno mjesto u crnačkoj povijesti Amerike.

Tridesetih godina, skladatelj i big-band lider Duke Ellington, u Washingtonu rođen, ostavio je na Howard svoj trajan biljeg.

Crnački umjetnici poput Diane Ross i njenih Supremes također su nastupili na pozornici Howarda.

Grammyjem nagrađeni pjevač Marvin Gaye u Howardu je “otkriven.”

Smokey Robinson je još bio tinejdžer kad je prvi put nastupio u Howardu.

Robinson i drugi crnački glazbenici vratili su se u Howard, proslaviti njegovo ponovno otvaranje.

“Odrastao sam u ovom kazalištu," kaže Robinson, " bilo je to glavno mjesto. Znali smo dovoditi Motown revije ovamo. U Howardu nam je bilo divno i vrlo sam sretan što je ponovno otvorio svoja vrata.”

Brodvejska glumica i pjevačica Leslie Uggams također je došla na svečanost otvaranja Howarda.

“U ovakvim ste kazalištima doista morali biti dobri, pokazati se i dokazati, jer publika je bila vrlo kritična. Za mene osobno, ono što je najvažnije to je da sam sve što sada radim na Broadwayu, a imam osam predstava tjedno, naučila nastupima u kazalištima poput Howarda.”

Desetljećima je Howard Theatre bio domaćin vodviljskim predstavama, dramama, musicalima i lokalnim natjecanjima za najbolje talente. Zvali su ga “crnačkim Broadwayom.” U danima rasne diskriminacije, crnački su umjetnici mogli nastupati samo na određenim mjestima.

Leatha Blount je živjela samo dva gradska bloka dalje od Howarda. Za nju, Howard Theatre je bio mjesto društvenog okupljanja. “Bilo je super. Ovo je bio crnački Harlem. Plesali bi na ulicama, plesali u kazalištu, za vrijeme showa, dobro smo se zabavljali tada.”

Ali tijekom rasnih nemira, 1968. godine, kazalište je bilo opljačkano. Kao nacionalna povijesna znamenitost bilo je ipak ponovno otvoreno 1975., ali samo na kratko vrijeme. I onda 30 godina stajalo prazno i napušteno

Prije dvije godine počeli su masivni radovi na njegovoj obnovi. Njegova unutrašnjost sada ima najmoderniju opremu i osvijetljenje i atmosferu cabareta.

Prigodom svečanog otvaranja bilo je jasno da su svi prisutni bili jednoglasni u ocjeni projekta – pun pogodak, ogroman uspjeh.

April i Edward Ellington dolazili su u Howard gdje je njihov otac Duke Ellington oduševljavao publiku. “Fantastično su obavili renovaciju. Znam da se moj otac zadovoljno smiješi odozgora.”

Steven Bensusan, predsjednik diskografske kuće Blue Note Entertainment, kaže da je cilj od Howard kazališta napraviti washingtonskog partnera slavnom njujorškom jazz-klubu Blue Note.

“Tome se izuzetno radujemo – promicati nove glazbenike i širiti vijest o Howardu kao kazalištu za 21. stoljeće.

Sada, kad je ovo legendarno kazalište ponovno otvorilo svoja vrata oni koji njime upravljaju kažu da će Howard Theatre nastaviti biti mecca afroameričkim zabavljačima budućih generacija.

XS
SM
MD
LG