Linkovi

Američki profili: Kay Taylor u pohodu protiv raka grlića maternice u zemljama u razvoju


Kay Taylor se odrekla uspješne ginekološke prakse u Kaliforniji da bi spašavala živote žena u zemljama u razvoju
Kay Taylor se odrekla uspješne ginekološke prakse u Kaliforniji da bi spašavala živote žena u zemljama u razvoju

Pregledom stanica iz grlića maternice žene, uzetih brisom, odmah se dijagnosticira infekcija ljudskih papiloma virusom i liječi ju se već istog dana. Ali, za većinu siromašnih žena u zemljama u razvoju ti su pregledi često nedostupni, niti si ih one mogu priuštiti

Nakon raka dojke, rak grlića maternice drugi je po smrtnosti zloćudni tumor kod žena u zemljama u razvoju. Svakog dana od njega umre 800 žena ... gotovo 300 tisuća svake godine. Jedna ginekološkinja u Kaliforniji spasila je tisuće žena u Latinskoj Americi, Africi i Indiji i organizirala sistem koji osigurava daljnje povećanje broja spašenih života.

Prije šest godina, Kay Taylor se odrekla svoje uspješne prakse na području zaljeva San Francisca i pokrenula neprofitnu organizaciju, nazvanu Prevention International: No Cervical Cancer, ili – kako je mnogo poznatija – PINCC, koja djeluje iz njezinog vlastitog doma, u Oaklandu.

Spavaće sobe su pretvorene u uredske prostore, a njezina dnevna soba prepuna je medicinskih potrepština i opreme. Danas se Kay Taylor priprema za svoj slijedeći posjet Africi. Ona će, zajedno s medicinskom ekipom, posjetiti sela u Ugandi i Keniji i pregledati stotine žena na ljudski papilom virus. HPV, najčešća spolno prenosiva bolest, povezana je s nastankom raka grlića maternice.

Taylor je shvatila razmjere problema kad je prvi put otišla u medicinski posjet Hondurasu, 2003., kako bi pomogla zlostavljanim ženama: "Otkrila sam tri slučaja raka grlića maternice u dva tjedna koliko sam tamo provela. Ranije sam tri takva slučaja vidjela za svih 25 godina moje prakse. Bila sam zaprepaštena. Onda sam malo proučila podatke i ustanovila da je stopa tog raka u tim zemljama tako visoka kao da nikad nije bio otkriven test Papa brisa, koji ovdje koristimo u redovnim pregledima žena."

Pregledom stanica iz grlića maternice žene, uzetih brisom, odmah se dijagnosticira infekcija ljudskih papiloma virusom i liječi ju se već istog dana. Ali, za većinu siromašnih žena u zemljama u razvoju ti su pregledi često nedostupni, niti si ih one mogu priuštiti.

Kay Taylor je bila odlučna pronaći jeftini način da se tim ženama pruži besplatna medicinska skrb: "Sjećam se da sam u svom uredu pregledavala jedan bris, tragajući za nenormalnim stanicama, i, poslije, dala ženi lijek, i mislila si: stvarno, mogla bih svu ovu opremu staviti u kofer i ponijeti sa sobom i naučiti lokalne sestre i liječnike ovoj novoj metodi, koja je baš bila tada otkrivena i koja nam je omogućila da infekciju u samo jednom posjetu liječniku i dijagnosticiramo i liječimo. To je bio moj osobni 'eureka' trenutak kad sam shvatila da na licu mjesta možemo medicinsko osoblje naučiti toj sjajnoj metodi i da to uopće ne košta mnogo novaca."

U posjetu Keniji, prije dvije godine, Taylor je lokalne liječnike i sestre naučila kako pregledati žene, uzeti bris, pretražiti ga i, ako trema odstraniti stanice raka, a sve tijekom samo jednog posjeta žene klinici.

"Mi poklanjamo opremu i pružamo obuku, te uspostavljamo održivi program koji će nastaviti raditi i nakon što mi odemo. To se ne može sve naučiti u nekoliko dana. Ja sam to učila kroz par godina, tijekom specijalizacije ginekologije. Dakle, treba i vremena i prakse. Vraćamo se svakih šest mjeseci sve dok lokalne skupine nisu dobro obučene, kompetentne i pouzdane da same obavljaju preglede i liječenje," kaže Taylor.

Od prve misije u Hondurasu, 2005., PINCC je proširio svoj program na sedam zemalja. Taylor i njezina ekipa – uglavnom dragovoljci, koji si sami plaćaju put! – organizirali su 30 medicinskih lokacija na kojima se redovito pregleda i liječi tisuće žena godišnje. Još šest lokacija će započeti raditi tijekom 2012. Dobrovoljci PINCCa sad putuju šest puta godišnje i liječe u prosjeku 2500 žena.

Taylor procjenjuje da je PINCC ostavio traga na životima 50 tisuća žena, ali joj se čini da treba učiniti još više: "To se dogodi svaki put kad odem na jedno od tih putovanja. Umorim se, nisam više mlada – skoro mi je 68 godina. No, kad se nađem tamo, stimulira me sve što se događa i želim ponovno putovati i pokretati nove programe jer vidim žene čiji su životi spašeni. Da nije bilo nas, one bi možda umrle."

Još uvijek je daleko dan kad će se moći reći da je rak grlića maternice pobijeđen. Kay Taylor ističe da su cjepiva u razvoju i mogla bi postati dostupna – i jeftina! – za 25 godina. Ako se pokažu učinkovitima u borbi protiv tog raka, Kay Taylor se nada da će to doživjeti i vidjeti vlastitim očima.

XS
SM
MD
LG