Linkovi

Kay Bailey Hutchinson: 'Politika nije lagan posao. Netko je uvijek s vama nezadovoljan'


Kay Bailey Hutchison
Kay Bailey Hutchison

Kay Bailey Hutchinson: “Cilj vam mora biti da vaš spol ne igra nikakvu ulogu. Važno je u što vjerujete, vaše ideje i da li ćete ih provesti. Želite da vas se gleda kao svakog drugog, a ne da morate uvijek biti bolji - da bi vas se smatralo jednakima”.

Senatorica Kay Bailey Hutchison, najviše rangirana republikanka u Senatu, nedavno je objavila da se ne planira kandidirati na izborima 2012. godine, te da namjerava otići u mirovinu. Ova konzervativna senatorica, koje je u Senat bila izabrana čak četiri puta, bit će zapamćena po svojoj predanosti Teksasu, kao i obrazovanju te pitanjima žena, a naročito po svom južnjačkom šarmu. Sa senatoricom Hutchison razgovarala je Anna Ward.

Kada je 1993.godine Kay Bailey Hutchinson prvi put izabrana u Senat, u njemu je bilo samo sedam senatorica. Ona je na tu poziciju izabrana još tri puta. Prije toga je imala visoku funkciju u bankarskom sektoru, a bila je i rizničarka savezne države Texas. U Senat SAD ušla je kada joj je bilo 49. godina. Kaže da se od 1993. situacija u američkoj politici dosta pomjenila kada su u pitanju žene.

Kay Bailey Hutchinson: “Kada sam ja počela karijeru u politici, morala sam dokazati da mogu obavljati svoj posao, da sam dovoljno jaka, a pred mene su stalno postavljani novi izazovi. No, mislim da svaki put kada žena uspije na nekom položaju, ljudi postaju manje zabrinuti u budućnost i misle da je postignut dobar napredak na tom polju”.

Senatorica Hutchinson utrla je put mnogim ženama u politici, čak i prije nego što je postala senatorica. Bila je prva žena koja je završila studij prava na sveučilištu Texasa, i prva republikanka koja je bila rizničar u saveznoj državi Texas.

Jennifer Duffy, urednica publikacije Cook Political Report, kaže da seantorica Hutchinson bila prva na mnogim poljima, te da je otvorila vrata za žene u Texasu, kao i u republikanskoj stranci.

U Senatu je bila poznata po podršci američkoj Agenciji za istraživanje svemira, NASA-i, čiji je glavni centar upravo u Houstonu, u Texasu. Ona također podržava obrazovanje i američke oružane snage. Kaže da se 'nikada nije natjecala na izborima kao žena', nego kao američki građanin koji želi promjene.

Kay Bailey Hutchinson: “Cilj vam mora biti da vaš spol ne igra nikakvu ulogu. Važno je u što vjerujete, bvaše ideje i da li ćete ih provesti. Želite da vas se gleda kao svakog drugog, a ne da morate uvijek biti bolji - da bi vas se smatralo jednakima”.

Premda je prilično popularna u svojoj saveznoj državi - najvećem proizvođaču nafte u Sjedinjenim Državama - gospođa Hutchinson bila je ponekad kritizirana zbot toga što prima donacije naftnih kompanija, a i zbog toga što nije podržala neke od mjera državne zaštite okoliša.

Kay Bailey Hutchinson kaže da je u Washingtonu konstantno sučeljena sa izazovima, te da je morala glasovati po nekim pitanjima koja su za nju bila prilično teška, uključujući i odobravanje uporabe vojne sile u Iraku 2002. godine.

Kay Bailey Hutchinson: “To nije lagan posao, jer znate da netko uvijek neće biti zadovoljan vašim glasanjem, kada se radi o nekom kontroverznog pitanju. Toliko puta zapravo ne znate što trebate učiniti, ali na kraju morate donijeti odluku. To je dio ovog posla."

Najviše je ponosna na svoj glas za zakon koje Amerikankama koje odluče ostati kod kuće nakon što imaju djecu, garantira pravo na mirovinski fond, što je ranije bilo pravo koje su imale samo zaposlene žene. Ovaj je zakon postignut suradnjom obiju stranka, uključujući i njene kolegice iz demokratske stranke, kao što je ondašnja senatorica Hillary Clinton.

Jennifer Duffy iz Cook Political Report o tome kaže: “Kay Bailey Hutchinson će ostati zapamćena u povijesti američkog Senata po sposobnost da surađuje s kolegama iz druge stranke - da nađe rješenja za problem, sklopi kompromise kako bi se usvojio neki zakon”.

2009. godine, senatorica Hutchinson natjecala se za guvernerku savezne države Texas, no izgubila je na primarnim, republikanskim izborima. I premda sama nema planova da se natječe za predsjedničku poziciju, ona smatra da je Amerika sada bliže nego ikad ranije, izboru žene za predsjednika države.

Kay Bailey Hutchinson: “Mislim da će se to dogoditi vrlo brzo. Imamo žene u Senatu, žene koje su se dokazale u svijetu biznisa. Približavamo se tom trenutku i ja vjerujem da ćemo imati ženu predsjednika još za mog života”.

Senatorica Hutchinson, napustit će Senat sljedeće godine, nakon skoro dva desetljeća u Washingtonu. Kaže da danas ima znatno manje prepreka za žene u politici nego je to bio slučaj kada je ona prvi put izabrana. No, ističe da je u ovom zakonodavnom tijelu od 100 članova, još uvijek samo 17 žena, što je tek deset više nego kada je ona počela svoju karijeru u Senatu.

XS
SM
MD
LG