Linkovi

Na komemoraciji masakra u Katynskoj šumi, po prvi put i ruski premijer


'Ruska vlada sada želi da se ovo poglavlje rusko-poljskih odnosa privede kraju' – izjavio je izvještajnoj agenciji Bloomberg Andranik Migranyan, iz Centra za demokraciju i suradnju, newyorškog think-tanka koji financira ruska vlada.

Danas se na zapadu Rusije, u Katinskoj šumi, susreću ruski premijer Vladimir Putin i njegov poljski kolega Donald Tusk. Zajedno će biti nazočni komemoraciji 70. godišnjice masakra više od 20 tisuća časnika poljske vojske, koje su 1940. ubili pripadnici sovjetske tajne policije.

Kako piše publikacija Business Week, o ovom se događaju u komunističkoj Poljskoj nije smjelo javno govoriti. Sovjetski je savez, naime, 1943. godine za masakr optužio naciste i to je bila službena verzija ovog tragičnog događaja više od pola stoljeća. Susret Putin-Tusk smatra se korakom u procesu zacjeljenja rana – barem to tako vidi Moskva. 'Ruska vlada sada želi da se ovo poglavlje rusko-poljskih odnosa privede kraju' – izjavio je izvještajnoj agenciji Bloomberg Andranik Migranyan, iz Centra za demokraciju i suradnju, newyorškog think-tanka koji financira ruska vlada.

No, kada je u pitanju masakr u Katinskoj šumi, Rusija se ponaša u skladu s načelom 'dva koraka naprijed, jedan natrag' – piše u komentaru koji je objavio newyorški Wall Street Journal. Moskva bi trebala objaviti arhivsku građu o tom događaju, rehabilitirati žrtve te pokrenuti istragu događaja koji se – piše u Wall Street Journalu - zaista može smatrati ratnim zločinom. No, Moskva kao da smatra da se dovoljno ispričavala i kajala. 'Paradoksalno je da i Poljska i Rusija imaju više povjerenja u Njemačku, nego jedna u drugu. I to bez obzira što se još prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin ispričao za Katyn –piše newyorški list.

Vanjskopolitička komentatorica Washington Posta Anne Applebaum piše da ju je iznenadilo to što će Putin danas biti na obilježavanju masakra u Katynu, a još i više što je on osobno na komemoraciju pozvao poljskog kolegu. Naime, Putinova politika u vezi sovjetske prošlosti sastojala se u umanjivanju njezine monstruoznosti – piše ova američka novinarka. Ruski udžbenici Staljina opisuju kao najuspješnijeg sovjetskog vođu, a u javnosti se opet vide sovjetske zastave i čuju sovjetske pjesme. 'No, možda se Putin jednostavno umorio od 70 godina dugog rusko-poljskog spora, možda želi nekakve koncesije od Varšave, u vezi transporta nafte ili plina. A možda je shvatio da mu se država neće modernizirati sve dok u njoj vlada staljinistički mentalitet' – pita se Anne Applebaum i zaključuje: ako je ovo posljednje slučaj, onda je Katyn dobar početak.

XS
SM
MD
LG