Linkovi

Restorani u New Orleansu ponovo na nogama


Restorani u New Orleansu ponovo na nogama
Restorani u New Orleansu ponovo na nogama

Uragan Katrina je najviše pogodio grad i okolicu New Orleansa, uključujući njegove turističke atrakcije. To je bio dodatni udar za ekonomiju, no privreda New Orleansa krenula je uzlaznom putanjom, zahvaljujući uglavnom oporavku lokalnih restorana.

Razorni uragan Katrina pogodio je, 29. augusta 2005., obalu Meksičkog zaljeva na jugu Sjedinjenih Država i usmrtio preko hiljadu i 800, ljudi te napravio milijarde dolara štete u priobalnim saveznim državama. Uragan je najviše pogodio grad i okolicu New Orleansa, uključujući njegove turističke atrakcije. To je bio dodatni udar za ekonomiju, no privreda New Orleansa krenula je uzlaznom putanjom, zahvaljujući uglavnom oporavku lokalnih restorana.

Mary Lacoste već 15 godina radi kao turistički vodič u New Orleansu. Iako je prošlo pet godina otkad je uragan Katrina pogodio grad, Mary kaže da je turisti još uvijek pitaju o šteti koju je nanio, najčešće o tome da li se oporavlja poslovanje trgovina u istorijskoj Francuskoj četvrti grada, inače najpopularnijem i najživljem dijelu New Orleansa:

- Ne tolikom brzinom kako bih ja to željela. Trgovine u poplavljenom dijelu bile su dugo vremena zatvorene, dok su se one koje nisu bile poplavljene ponovno otvorile, no nisu imale posla. Međutim, mislim da su se sada počele oporavljati.

U dio Maryine ture za posjetioce uključen je i vjerovatno najpoznatiji restoran u New Orleansu, 170 godina star Antoine’s. On ima 15 divno i različito uređenih blagovaonica. U njemu je večeralo bezbroj slavnih gostiju, uključujući pape, predsjednike, vojvode i generale. U restoranu Antoine’s i mnogim drugim restoranima u francuskoj četvrti, turisti najviše žele probati ono po čemu je New Orleans najviše poznat -kreolsku kuhinju:

- Kreolska kuhinja temelji se na mnogo različitih kultura, od kojih su francuska i španjolska dominantne. New Orleans se smatra mješavinom različitih etničkih grupa i kuhinja.

Brian Landry glavni je kuhar još jedne poznate destinacije u New Orleansu, restorana Galatoire’s. On je nešto mladji, postoji tek 105 godina, a pročuo se najviše po specijalitetu znanom kao kreolski ‘gumbo.’ Glavni sastojak tog jela je zaprška, tradicionalni francuski način zgušnjavanja jela:

- Kod zaprške je važno da stavite isto toliko masnoće koliko i brašna. Možete je napraviti s biljnim uljem, s puterom ili sa životinjskom mašću, poput pačje. Sve ovisi koju vrstu ‘gumboa’ želite pripremiti.

Njuorlinški restorani sačuvali su svoje tradicionalne jelovnike i način kuhanja. Iako se glavni kuhari mijenjaju, okus hrane ostaje isti. No, kad neki poznati šef kuhinje ode iz jednog od tih restorana, on postane tražen svugdje u Sjedinjenim Državama, čak i u inostranstvu. Na žalost, grad je izgubio mnogo takvih kuhara nakon uragana Katrina. Zbog globalne finansijske krize mnogi koji dolaze posjetiti New Orleans troše manje. No, izgleda da je jedna ugostiteljska institucija posjećenija nego ikad prije. To je skoro 150 godina star Café Du Monde. Jedan od njegovih poslovođa je Burton Benrud:

- Café Du Monde je tradicionalan francuski kafe u New Orleansu. On je poznat po kafi s vrućim mlijekom, čiji poseban okus dolazi od cikorije, te po ‘beignets,’ proslavljenom vrstom francuskih uštipaka.

Sudeći po dugim redovima ispred kafića, Café Du Monde jedna je od onih atrakcija koje posjetioci ne propuštaju, baš kao ni kreolsku kuhinju i jazz muziku. A to je još jedan znak da je ovaj jedinstveni grad na putu punog oporavka.

XS
SM
MD
LG