Linkovi

Katolička crkva u SAD smatra da je uzrok svećenićke pedofilije kontrakultura šezdesetih


Fotografije žrtava svećenika-pedofila izložene nasuprot zgradi Biskupske konferencije SAD u Washingtonu
Fotografije žrtava svećenika-pedofila izložene nasuprot zgradi Biskupske konferencije SAD u Washingtonu

Organizacija koja okuplja žrtve pedofilskih skandala osudila je izvješće u kojem se ne spominje institucija svećeničkog celibata – rekavši da je riječ o 'pokušaju da se krivac nađe negdje drugdje, a ne u vrhu crkve'.

Katolička crkva u Sjedinjenim Državama ustanovila je da je uzrok pedofilskih skandala sa njezinim svećenicima njihov slab svećenički odgoj za vrijeme šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Također se odgovornost stavlja na opću atmosferu tog doba, koju je karakterizirao liberalizam na društvenom i seksualnom planu.

Organizacija koja okuplja žrtve pedofilskih skandala osudila je izvješće u kojem se ne spominje institucija svećeničkog celibata – rekavši da je riječ o 'pokušaju da se krivac nađe negdje drugdje, a ne u vrhu crkve'. Organizacija koja se naziva Survivors Network podsjetila je da su biskupi i nadbiskupi često štitili svećenike optužene za seksualno zlostavljanje djece te da su aktivno radili na tome da se skandali zataškaju – time što su osumnjičene svećenike prebacivali iz jedne župe u drugu, omogućujući im da napastuju djecu.

Istraživanje o uzrocima pedofilije u Katoličkoj crkvi trajalo je pet godina i koštalo je Katoličku crkvu gotovo dva milijuna dolara.

Inače, američki konzervativci u pravilu za pedofilske skandale okrivljuju homoseksualce među svećenicima, dok liberali smatraju da su oni posljedica celibata.

Prema izvješću, većina žrtava bili su dječaci zbog toga što – kako se navodi - svećenici imaju više kontakata s njima nego s djevojčicama.

XS
SM
MD
LG