Linkovi

U Norveškoj održane komemoracije u spomen žrtava napada


U Norveškoj održane komemoracije u spomen žrtava napada

Premijer Jens Stoltenberg obratio se stotinama ožalostenih koji su se okupili u katedrali u Oslu, rekavši im da je Norveška doživjela nacionalu tragediju

Norveški premijer predvodio je memorijalnu službu u Oslu, za 93 osobe čija su ubojstva napadima od petka do sad potvrdjena. Premijer Jens Stoltenberg obratio se stotinama ožalostenih koji su se jučer okupili u katedrali u Oslu, rekavši im da je Norveška doživjela nacionalu tragediju. Norveški kralj Harald i kraljica Sonja su takodjer prisustvovali službi. Izvan katedrale Norvežani su u suzama polagali cviječe i svijeće u spomen poginulih u pucnjavi na otoku Utoeya i u bombaškom napadu u Oslu. Broj potvrdjenih poginulih na otoku se popeo na 86, a eksploziji auta bombe ih je poginulo sedam.

32-godišnji Norvežanin Behring Breivik je uhićen i priznao je umješanost u oba napada, no prema navodima tvrdi da nije počinio nikakve zločine. Policija navodi da je Breivik tvrdi da je djelovao sam, unatoč nekim očevidcima na otoku koji kažu da je na otoku bio još jedan naoružan napadač. Breivik ce se u ponedjeljak pojaviti na sudu gdje će mu biti pročitana optužnica.

XS
SM
MD
LG