Linkovi

Pet arapskih zemalja prekinulo diplomatske odnose s Katarom


Doha, Katar
Doha, Katar

Pet arapskih zemalja prekinulo je jutros diplomatske odnose s Katarom zbog njegove "podrške islamističkim grupama i odnosa s Iranom", a američki državni sekretar Rex Tillerson izrazio je očekivanje da to neće uticati na jedinstvo u borbi protiv militanata.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen saopštili su da će povući svoje diplomate iz Katara, kao i da će proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Arapske zemlje su najavile i da će obustaviti vazduhoplovni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva.

Saudijska Arabija takođe je saopštila da će katarski vojnici biti povučeni iz rata u Jemenu.

Katar, zemlja bogata gasom i u kojoj je smeštena velika vojna baza SAD, nije reagovao na prekid diplomatskih odnosa.

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani pozvao je 27. maja iranskog predsednika Hasana Ruhanija i čestititao mu pobedu na predsedničkim izborima.

Saudijska Arabija, većinski sunitska kraljevina, smatra Iran, kojim vladaju šiitski muslimani, najvećim neprijateljem i pretnjom regionalnoj stabilnosti.

Saudijska Arabija je saopštila da je prekinula diplomatske odnose zbog podrške Katara "različitim terorističkim i sektaškim grupama čiji je cilj destabilizacija regiona", uključujući Muslimansko bratstvo, Al Kaidu i Islamsku državu Iraka i Levanta.

Egipat je optužio Katar da zauzima "antagonistički pristup" prema Egiptu i da su propali svi pokušaji da prestane da podržava terorističke grupe.

Bahrein je okrivio Katar za podršku oružanim terorističkim aktivnostima i finansiranje iranskih grupa koje bi izvodile sabotaže i širile haos u Bahreinu.

Katar je više puta odbacivao optužbe da finansira ekstremističke grupe.

Nije još jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u toj zemlji imaju stacionirano oko 10.000 vojnika i centralnu komandu za Bliski istok.

Šef američke diplomatije Tillerson izjavio je na konferenciji za novinare u Sidneju da prekid diplomatskih odnosa apraskih zemalja s Katarom neće imati posledice na borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta.

Tillerson je pozvao sve strane da razgovaraju i prevaziđu međusobne razlike.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG