Linkovi

Kabul umanjuje neslaganje između predsjednika Karzaija i generala Petraeusa


Hamid Karzai
Hamid Karzai

Glasnogovornik afganistanskog predsjednika kaže da je Kabul angažiran s NATO-om u dijalogu oko borbenih strategija, ali da obje strane ostaju partneri sa zajedničkim interesima

Posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan, Richard Holbrooke, kaže da će Sjedinjene Države predstaviti prijelazni plan za Afganistan na samitu NATO saveza u Lisabonu, krajem tjedna. Gospodin Holbrooke je izjavio da je summit prekretnica za američku politiku u Afganistanu te da će se američki vojnici početi povlačiti u srpnju iduće godine.

Istodobno došlo je do javnog neslaganja između predsjednika Afganistana Hamida Karzaia i zapovjednika američkih i NATO snaga u toj zemlji, generala Davida Petraeusa. Washington Post navodi da je general Petraeus izrazio “čuđenje i razočarenje” glede komentara afganistanskog predsjednika koji je za iste novine izjavio kako želi da Sjedinjene Države smanje "vidljivost i intenzitet" svojih vojnih operacija te u Afganistanu. Predsjednik Karzai je naglasio kako želi da američki vojnici obustave noćne napade za koje kaže da bi mogli potaknuti Afganistance da se priključe talibanima.

U međuvremenu afganistanka vlada umanjuje značenje očiglednog spora između predsjednika Hamida Karzaija i zapovjednika NATO snaga u Afganistanu oko strategije za borbu protiv militanata. Glasnogovornik predsjednika Karzaija je danas izjavio da predsjednik ima povjerenje u glavnog zapovjednika NATO-a u njegovoj zemlji generala Petraeusa. Isti glasnogovornik je rekao da je Kabul angažiran s NATO-om u dijalogu oko borbenih strategija, ali da oboje ostaju partneri sa zajedničkim interesima.

XS
SM
MD
LG