Linkovi

Musharaf osudio Karzaijevu izjavu


Musharaf osudio Karzaijevu izjavu
Musharaf osudio Karzaijevu izjavu

Ta izjava je odgovor na nedavni komentar predsjednika Karzaija za jedan pakistanski televizijski kanal, da bi se, u slučaju rata između Pakistana i Sjedinjenih država, Afganistan stavio na stranu svog susjeda.

Nedavna izjava afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija o mogućnosti izbijanja rata između Sjedinjenih država i Pakistana je naišla na kritiku od strane bivšeg pakistanskog predsjednika Perveza Musharafa. Gospodin Musharaf je ove sedmice savjetovao predsjednika Karzaija da izbjegava špekulacije o takvoj užasavajućoj mogućnosti.

Do izjave gospodina Musharafa je došlo nakon pojavljivanja u programu The Platform, televizijskom programu kojeg koproduciraju Glas Amerike i pakistanska kablovska mreža Express 24/7. Ta izjava je odgovor na nedavni komentar predsjednika Karzaija za jedan pakistanski televizijski kanal, da bi se, u slučaju rata između Pakistana i Sjedinjenih država, Afganistan stavio na stranu svog susjeda. Iako se zahvalio gospodinu Karzaiju zbog, kako je rekao, pro-pakistanske izjave, Pervez Musharaf je ipak rekao:

Mislim da je takav način razmišljanja apsurdan, o sukobu između Sjedinjenih država i Pakistana, sa Afganistanom na pakistanskoj strani. To je apsurdno razmišljanje i on bi morao odbaciti takve misli. Nema sukoba, nema nikakvog rata između Pakistana i Sjedinjenih Država, i to je nezamislivo, rekao je gospodin Musharaf.

Hamid Karzai
Hamid Karzai

Odnosi između Pakistana i Sjedinjenih država su veoma napeti posljednjih nekoliko mjeseci. Pakistan raciju u kojoj je u maju ubijen Osama bin Laden smatra narušavanjem suvereniteta zemlje. Mnogi analitičari kažu da su pakistanska vojska i obavještajna služba tada bili poniženi, jer je bin Laden godinama bez njihovog znanja živio u njihovom dvorištu, ali i zbog toga jer im se njihov saveznik, Sjedinjene države, nije povjerio po pitanju izvođenja racije. Dok Sjedinjene države zahtijevaju dodatnu akciju protiv mreže Haqqani, u Pakistanu postoje špekulacije o tome na koji bi način vojska mogla reagirati ukoliko Sjedinjene države odluče staviti svoje snage u sjeverni Waziristan, koji se smatra sigurnim utočištem mreže Haqqani. Stoga je uslijedilo pitanje postavljeno gospodinu Karzaiju: general Musharaf je rekao da takve špekulacije smatra opasnim i kontraproduktivnim.

Mislim da bi se Afganistan trebao fokusirati na vlastito stabiliziranje , na rješavanje situacije sa Talibanom i al-Qaidom, umjesto da bude na strani Pakistana u sukobu sa Sjedinjenim državama. Ne razumijem kakvo je to razmišljanje, rekao je Pervez Musharaf.

Otkako je Hamid Karzai dao takvu izjavu, njegov glasnogovornik pokušava razjasniti taj komentar. On je čak nagovijestio i da su izjavu pogrešno interpretirali pakistanski mediji.

XS
SM
MD
LG