Linkovi

Ubijen brat afganistanskog predsjednika


Afganistanski predsjednik je objavio smrt brata tijekom posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozija
Afganistanski predsjednik je objavio smrt brata tijekom posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozija

Ahmad Wali Karzai se smatrao jednim od najmoćnijih ljudi u Afganistanu

Polubrat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija ubijen je u svom domu, u južnoj provinciji Kandahar.


Ahmad Wali Karzai se smatrao najmoćnijom figurom u južnoj provinciji Kandahar, rodnom mjestu pokreta Taliban.


Njegova moć je dolazila iz plemenskih i porodičnih veza, kao i bogatstvo koje je nakupio. Bio je prilično kontroverzna figura, često optuživan za korupciju, trgovinu opijumom, i da je plaćenik američke CIA-e:

Predsjednik Afghanistana Hamid Karzai je rekao novinarima u Kabulu da ubojstvo njegovog brata Ahmad Wali Karzaija, predstavlja sliku patnji svakog čovjeka u Afganistanu.

``Kao što i sami znate, moj mladji bart je postao mučenikom u vlastitoj kući jutros. Takav je život afganskog naroda, svaka je afganska porodica patila na ovakav način, i nadam se da će te patnje Afganistanaca konačno prestati, te daćemo uživati u miru i stabilnosti u našoj zemlji.

Afganistanski zvaničnici kažu da je Wali Karzai ubijen jutros i da ga je ubio najvjerovatnije jedan od njegovih vlastitih čuvara. Još uvijek se ne zna tačan motiv, iako je Taliban preuzeo odgovornost.


Wali Karzai je bio trenutno čelnik pokrajinskog vijeća i izuzetno moćan i utjecajan.
Čuli smo da je Ahmad Wali Karzai ubijen u svojoj kući, i narod Kandahara je jako žalostan zbog toga, kaže Ahmed Shah, stanovnik Kandahara.

Wali Karzai je često bio meta optužbi za korupciju. Prošloga novembra, iz jednog dokumenta State Departmenta koji je otkrio Wikileaks, se vidi da je Washington vjerovao da se Wali Karzai smatra korumpiranim i trgovcem opijumom.


Ubijeni Karzai je oštro negirao ove optužbe.


Najviši zapovjednik snaga u Afganistanu, američki general David Petraeus je izjavio da osudjuje ubojstvo i da će snage NATO podržati vladu u Kabulu da krivce privede pravdi.

XS
SM
MD
LG