Linkovi

Karzai izrazio sućut predsjedniku Obami i obiteljima 31 žrtve helikopterske nesreće


Karzai izrazio sućut predsjedniku Obami i obiteljima 31 žrtve helikopterske nesreće
Karzai izrazio sućut predsjedniku Obami i obiteljima 31 žrtve helikopterske nesreće

Mediji javljaju da su mnogi poginuli bili pripadnici elitne jedinice Navy Sealsa koja je sudjelovala u likvidaciji Osame bin Ladena

Predsjednik Obama je izdao priopćenje u kojem kaže da njegove misli i molitve idu obiteljima i bližnjima trideset jednog poginulog pripadnika američkih posebnih snaga u helikopterskoj nesreći, te da žali za Afganistancima koji su poginuli zajedno s američkim vojnicima. U priopćenju američkog ministra obrane Leona Panette kaže se da je "duboko ožalošćen" pogibijom američkih vojnika i njihovih afganistanskih kolega.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai također je izrazio je svoju sućut predsjedniku Obami i obiteljima žrtava. Dužnosnici kažu da je nesreća u pokrajini Wardak, na istoku zemlje, odnijela najveći broj života u pojedinačnom incidentu za međunarodne snage u Afganistanu otkako je počeo rat u ovoj zemlji prije skoro deset godina. Mediji citiraju američke dužnosnike, koji žele ostati anonimni, da su mnogi poginuli bili pripadnici elitne jedinice Navy Sealsa koja je sudjelovala u likvidaciji Osame bin Ladena prije nekoliko mjeseci u Pakistanu.

Snage međunarodne koalicije potvrdile su pad helikoptera, ali nisu iznijele dodatne pojedinosti o mogućem uzroku niti broj žrtava. Međutim, koalicija je priopćila kako izvješća ukazuju na neprijateljsku aktivnost u tom području i da se incident istražuje. Talibani tvrde da su oni pogodili letjelicu s raketom kad je helikopter napao kuću u kojoj su se okupili militanti. Kažu da je osam njihovih boraca poginulo u tom napadu.

Očevici u tom području kažu da je nekoliko helikoptera bilo uključeno u ovu akciju i da je helikopter tipa Chinook pao nakon pokušaja polietanja. Dosad je najveći broj žrtava međunarodnih snaga u Afganistanu u jednom napadu bio 16, a to se dogodilo kad su talibani srušili američki helikopter 2005. godine u pokrajini Kunar. Američki dužnosnici nekoliko su puta tijekom dana obavještavali o najnovijem razvoju događaja vezanom uz tu nesreću predsjednika Obama koji se s obitelji nalazi u predsjedničkom ljetovalištu Camp David pokraj Washingtona.

XS
SM
MD
LG