Linkovi

Festival Mardi Gras u gradu 'kojeg su brige zaboravile'


Bourbon Street u New Orleansu
Bourbon Street u New Orleansu

“Donesite svoje nevolje na Mardi Gras i glazba će očistiti vašu dušu” - pjevao je svojevremeno Paul Simon.

Osmog ožujka New Orleans službeno će biti zatvoren na jedan dan. No, ovaj put, to nema nikave veze sa krizom saveznog budžeta, niti bilo kakvom vrstom nepogode. Razlog je ulična zabava, najveći karneval u Americi, koji se održava svake godine.

Radi se o festivalu Mardi Gras - u prijevodu s francuskog Pokladni utorak - dan proslave i ludovanja prije Pepelnice, kojom počinje Korizma, koja vodi do Uskrsa.

Banke, pošte, sudovi, i sve druge gradske službe osim policije i vatrogasaca, bit će zatvorene. No, ulice će biti pune ljudi, uključujući i stotine tisuća turista iz svih djelova Amerike i svijeta. Više od milijun ljudi nazočilo je ovoj proslavi 2005. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego je smrtonosni uragan Katrina uništio velike dijelove grada.

Obnova je bila dugotrajna, no čini se da se grad oporavio dovoljno, te da opet može primiti veliki broj posjetitelja. Kao i uvijek, društvene organizacije koje se nazivaju “krewes” organizirati će ulične parade i druge manifestacije. Članovi ovih organizacija oblače se u ekstravagantne kostime, nose maske i bacaju jeftine perle i novčiće zvane “doubloons” sa velikih pokretnih pozornica, dok se voze u paradi.

Ovim pokretnim pozornicama nije dozvoljeno proći uskim ulicama povijesnog dijela grada French Quarter. No, to ne znači da se zabava ne održava i tamo. Sudionici festivala odjeveni u ekstravagantne kostime, izlaze na poznate balkone sa željeznim ogradama, dok se posjetitelji na ulicama ovog djela grada često ponašaju prilično nedolično.

“Donesite svoje nevolje na Mardi Gras i glazba će očistiti vašu dušu” - pjevao je svojevremeno Paul Simon. Sve to veselje i karnevalsko pretvaranje jedan su od razloga što ovaj grad sebe naziva gradom kojeg su brige zaboravile.

XS
SM
MD
LG